Istina ili zabluda: Udalji se od televizora, pokvarićeš vid!

23.11.2020

19:24 >> 20:07

0

Vreme pred ekranom treba kontrolisati, kaže za 24sedam oftamolog dr Marina Radoman

Istina ili zabluda: Udalji se od televizora, pokvarićeš vid!
Copyright Profimedia

Veliki deo dana većini nas ispred nosa je nešto na struju. Sate provodimo gledajući u ekrane, televizora, računara ili mobilnog telefona.

Stara izreka kaže da će nam previše gledanja u ekran pokvariti vid. Istina ili ne, otkriva nam dr Marina Radoman, specijalista oftamologije.

– Udaljenost od televizora treba da bude najmanje 3 metra, a posebno je pitanje o štetnosti dugog gledanja u ekran. Nije važno da li su u pitanju deca ili odrasli, vreme pred ekranom treba kontrolisati. Primera radi, detetu od 7 godina ne treba dozvoliti gledanje televizije duže od sat vremena dnevno.

Profimedia

Neke studije pokazuju da su degenerativne promene u žutoj mrlji nekada bile vezane za starosnu grupu od 60 godina, dok se danas nažalost vidjaju i kod osoba mladjih od 40 godina.

– Prekovremeni rad na kompjuteru, gledanje u ekran, odnosno udaljenost, neće po pravilu izazvati bolest oka, ali će izazvati teskobe, tako da ćete osetiti zamagljen vid, zamor, svrab, suzenje, peckanje, „pesak u očima“. Sve zajedno definisano kao sindrom tzv. kompjuterskog vida, kaže nam doktorka.

Medicinsko objašnjenje leži u činjenici da je naše oko mali organ težak svega 7 grama koje se tako savršeno pokreće zahvaljujući mikro mišićima koji prave pokrete. Budući da je našem oku prirodno da gleda na daljinu, dugo gledanje u ekran koji nam se pritom nalazi na oko 50 cm udaljenosti, dovodi do zamora mišića. Na dobro stanje našeg oka utiču i treptaji.

– U proseku čovek trepne 15 puta u minutu. Broj treptaja će se bitno smanjiti pri dugom gledanju u ekran sa male udaljenosti, te će oko biti suvo, što ponovo dovodi do ranije pomenutih simptoma koje ne želimo da osećamo u svom oku.

Profimedia

– Neke neželjene simptome možemo preduprediti korišćenjem veštačkih suza, učestalim treptajima, pravljenjem pauza u radu, ali i povremenim gledanjem u daljinu, kaze dr Radoman.

Svojim očima možemo pomoći i pravim izborom namirnica koje čine naš jelovnik. Doktorka nam otkriva da li šargarepa popravlja vid ili ne:

– Šargarepa jeste zdrava namirnica, koja nažalost nema neki poseban uticaj na oči, ali svakako da zdrava ishrana čini dobro našem celokupnom telu pa i očima. Zdravlje očiju u dobroj meri zavisi od unosa vitamina, minerala i drugih elemenata iz namirnica, posebno vitamina A, C, B i omega 3 masne kiseline, zaključuje dr Marina Radoman, specijalista oftamologije.

Privatna arhiva/Marina Radoman

Razloga za veliku brigu nema. Jednostavne preventivne mere mogu biti od pomoći u zaštiti očiju od ekrana. Isključite televizor, spustite mobilni, ugasite kompjuter i malo se odmorite. I jednom godišnje posetite oftamologa.

Pročitajte još:

Sam u kući u doba korone

Nauka kaže da je gledanje slatkih životinja lekovito

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike