Od izbacivača i čistača ulica do di-džeja: Čime su se bavili svetski lideri pre ulaska u politiku (FOTO)

03.09.2021

09:30 >> 10:56

0

Neki su bili i pevači na kruzerima, a neki manekeni

Od izbacivača i čistača ulica do di-džeja: Čime su se bavili svetski lideri pre ulaska u politiku (FOTO)
Copyright Printscreen

Svi moraju negde početi, pa čak i svetski lideri. Niko od njih nije odmah postao političar. Neki su bili veoma siromašni i dovijali su se na razne načine kako bi zaradili za život i školovanje. Lista njihovih zanimanja je raznolika: od izbacivača, čistača ulica, komičara, manekena do di-džeja.

Pročitajte i ovo:

Ono što nije tajna i što gotovi svi znaju jeste to da je predsednik Rusije Vladimir Putin proveo 17 godina radeći za KGB kao tajni agent. Ali malo ko zna da je bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev jedno vreme, tokom školovanja, čistio ulice i tako zarađivao 120 rubalja mesečno.

Profimedia/Dmitri Medvedev

Slično Dmitriju Medvedevu i drugi svetski lideri su bili siromašni i morali su da rade kako bi platili školovanje. Jedan od njih je i irski predsednik Majkl Higins, koji je u Engleskoj radio kao konobar kako bi uštedeo novac za školovanje i studije sociologije. Inače, irski predsednik voli da piše poeziju i do sada je objavio četiri zbirke pesama.

Profimedia/Majkl Higins

Papa Franja se ne stidi svojih početaka i pred svojim vernicima je pričao da je u rodnom Buenos Ajresu radio kao izbacivač u noćnim klubovima. Čak je išao sa devojkama na ples, a onda je svoj smisao našao u veri i odlučio da život posveti crkvi.

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Istim poslom se bavio i kanadski premijer Džastin Trudo, koji je završio studije književnosti i jedno vreme radio kao nastavnik. Sada se nalazi na poziciji na kojoj je nekada bio i njegov otac Pjer Trudo, a pre toga se oprobao i kao instruktor snouborda i barmen.

Džastin Trudo / Unsplash

Šoubiz: pevač, di-džej, komičari i fudbaler

Retko ko zna da je bivši premijer Italije Silvio Berluskoni bio pevačka senzacija na kruzerima. On tvrdi da ga je taj posao naučio svemu što zna o kontaktu sa masama.

Profimedia

Predsednik Madagaskara Endri Radžoelina, pre nego što je došao na vlast 2009. godine, imao je svoju radio-stanicu, Radio Vivu, gde je bio di-džej. Uglavnom se bavio štamparskom delatnošću, a potom je osnovao i televizijsku stanicu. Imao je samo 19 godina kada je organizovao prvi koncert na kojem je okupio muzičare sa Madagaskara koje je slušalo 50.000 ljudi.

Profimedia/Endri Radžoelina

Džimi Morales je bio predsednik Gvatemale do januara ove godine, a pre toga je bio uspešan komičar. Sa svojim bratom je 14 godina jednom nedeljno radio emisiju pod nazivom “Morajelas”. U jednoj proročkoj emisiji, Džimijev lik se kandiduje za predsednika Gvatemale i pobeđuje.

Profimedia/Džimi Morales

Slično se desilo i predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, koji je sa 17 godina postao komičar. Godine 2015. glumio je u TV seriji “Sluga naroda”, u kojoj je igrao predsednika Ukrajine. Četiri godine kasnije preuzeo je funkciju aktuelnog predsednika, nakon što je u aprilu 2019. godine ubedljivo pobedio.

Vladimir Zelenski; Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Liberije Džordž Vea može da se pohvali zvezdanom fudbalskom karijerom. Igrao je u klubovima kao što su Pari Sen Žermen, Milan i Mančester Siti, i verovatno je to za njega bilo neko mnogo srećnije vreme. Sada se suočava sa mnogo većim izazovima i ratom razorenom Liberijom.

Profimedia/Džordž Vea

Balkanski lideri: kompozitor, telohranitelj, maneken, slikar

Pre nego što je postao predsednik Hrvatske 2010. godine, Ivo Josipović je imao uspešnu karijeru kompozitora klasične muzike, sa viš do 50 objavljevnih dela.

Profimedia/Ivo Josipović

Vrlo je zanimljiva karijera bugarskog premijera Bojka Borisova, koji je radio kao vatrogasac, trener nacionalne karate reprezentacije i policajac. Jedno vreme je bio lični telohranitelj bivšeg bugarskog kralja i komunističkog lidera Todora Živkova, zbog čega je dobio nadimak Betmen.

Bojko Borisov; Jung Yeon-je/Pool Photo via AP

Albanski premijer Edi Rama, kome je otac bio vajar, po zanimanju je slikar, i jedno vreme je predavao slikarstvo u Tirani, pre nego što je dobio stipendiju za likovnu školu u Parizu. U vreme dok je on bio tinejdžer, građanima Albanije nije bilo dozvoljeno da napuštaju zemlju. Izuzetak su bili sportisti, pa je Edi Rama počeo da trenira košarku i zahvaljujući tome bio u prilici da poseti umetničke galerije u drugim zemljama.

Edi Rama
Profimedia

Vratio se u Albaniju nakon što ga je nazvao tadašnji premijer, koji je tražio novog ministra kulture, što je odredilo dalju političku karijeru Edija Rame.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Pročitajte i ovo:

Slovenački predsednik Borut Pahor je takođe morao da se snalazi tokom studija, pa je bio maneken. Zbog toga ga politički protivnici zlobno zovu “Barbi”. Svetski mediji su svojevremeno pisali da je Pahor neprikosnoven na Instagramu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike