I majmuni znaju šta je dobar geg

04.09.2021

14:00 >> 14:02

0

Autor: A.G.

Istraživanje koje sproveo tim naučnika na čelu sa Robinom Dunbarom otkrio je da majmuni reaguju na komične situacije poput onih kada se neko saplete i padne

I majmuni znaju šta je dobar geg
Copyright Profimedia

Nova studija je opovrgla mišljenje da je humor svojstven samo čoveku. Izgleda da majmuni takođe vole dobar geg.

Istraživanje koje sproveo tim naučnika na čelu sa Robinom Dunbarom otkrio je da majmuni reaguju na komične situacije poput onih kada se neko saplete i padne. Ovo istraživanje je prošireno na polje porekla smeha i treba da objasni društveni aspekt ponašanja primata.

Pročitajte još:

– Humor koji se zasniva na jeziku je, naravno, jedinstven za ljude“, kaže Robin Dunbar, profesor evolutivne psihologije na Oksfordu. Postoje, međutim, pretpostavke da i čovekoliki majmuni izvode različite gegove i smeju se na nesrećne situacije u kojima se neko zatekne. Čuvena scena sa korom od banane je, izgleda, i njima smešna. Sve to su ipak samo zaključci neobaveznih posmatranja.

Profimedia

Ono što mi danas nazivamo humorom, razvilo se u dalekoj prošlosti još od igre među primatima. To može da se posmatra do uzrasta deteta. Kasnije kako osoba sazreva, ovakav humor nestaje.

– Kod primata je to vrlo slično ljudskom smehu, objašnjava Dunbar.

Bonobo majmuni naročito često koriste smeh u kontekstu igre, čak i među odraslim jedinkama. Ono što se verovatno dogodilo je da su ljudi preuzeli tu vokalizaciju, podesili je i proširili njenu upotrebu, piše Environmental News Network.

Profimedia

Pročitajte još:

Ako uporedimo ljude i primate postoje neke sličnosti kada je u pitanju smeh poput brzih udaha i izdaha. Dakle, ljudski smeh ima neke animalne karakteristike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike