Pustite glas! Zašto se dok pevamo osećamo dobro?

08.09.2021

18:20 >> 18:06

0

Prema nekim studijama, grupno pevanje pomaže u borbi protiv depresije i anksioznost

Pustite glas! Zašto se dok pevamo osećamo dobro?
Copyright Profimedia

Jedna studija tvrdi da je pevanje dobro za zdravlje. U toku je istraživanje koje se bavi psihičkim, ali i fiziološkim prednostima pevanja i, za sada, su rezultati prilično obećavajući. U samom naučnom eksperimentu je učestvovalo 1779 članova horova iz celog sveta. Naučnici kažu da su oni živi dokaz da pevanje poboljšava zdravlje i da utiče na bolju društvenu povezanost, kognitivnu stimulaciju, mentalno zdravlje.

Pročitajte još:

Ali ovo nije jedino istraživanje na temu pevanja. Ono što im je svima zajedničko je rezultat – pevanje poboljšava raspoloženje, a pevanje u horu stvara osećaj grupnog identiteta.

Profimedia

Mišljenja su da taj osećaj pripadnosti proizilazi iz naleta hormona endorfina i oksitocina koji se oslobađaju onda kada pevamo punim plućima i kada „pustimo glas“. Ove dve udružene supstance uspešno uklanjaju stres i podižu nivo dobrog raspoloženja.

Prema nekim studijama, grupno pevanje pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti i veoma je korisno za ljude koji pate od demenecije i Parkinsonove bolesti.

Pixabay

Pročitajte još:

Ali postoji još nešto – fizički čin pevanja poboljšava zdravlje disajnih puteva. Istraživanje koje je sprovedeno 2014. godine je pokazalo da pevanje olakšava simptome astme.

U budućnosti se očekuje još istraživanja na ovu temu koja će konkretno pokazati zašto je dobro pevati (i zlo ne misliti).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike