Nije zaboravio njihovu dobrotu: Francusko selo nasledilo dva miliona evra

29.01.2021

10:30 >> 23:18

0

U selu se tokom Drugog svetskog rata krilo 2500 Jevreja

Nije zaboravio njihovu dobrotu: Francusko selo nasledilo dva miliona evra
Copyright Pixabay

Le Šambon Sur Linjo je selo u planinskoj regiji na jugoistoku Francuske i u kojem živi velika protestanska zajednica. U to selo je 1943.godine stigao Jevrejin Erik Švam i njegova porodica. Preživeli su zahvaljujući dobroti i ljudskosti stanovnika ovog sela koji su im pomagali tokom Drugog svetskog rata.

Porodica Švarm se krila u lokalnoj školi a u selu su ostali još nekoliko godina po završetku rata. Njegova porodica se našla među 2500 Jevreja koje je selo primilo i zaštitilo tokom rata, prenosi Jutarnji list. Stanovnici su zbog toga dobili titulu Pravednika među narodima u izraelskom memorijalnom centru posvećenom holokaustu, muzeju Jad Vašem, prenosi Jutarnji list.

Pixabay

Erik Švarm je nakon rata studirao faramaciju i preminuo je prošle godine u 91.godini. Selu u kome je boravio tokom rata je ostavio dva miliona evra. U svojoj poslednjoj volji je zahtevao da se novac iskoristi za obrazovanje i mlade, pre svega za stipendije.

Ovo selo u Francuskoj je poznato po svom dobročinstvu: u njemu su utočište našli sveštenici koji su bežali tokom Francuske revolucije i španski republikanci za vreme građanskog rata tridesetih godina prošlog veka. Poslednjih godina u selu su svoj dom pronašli migranti i izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike