Marija Antoaneta, žrtva tračeva i glasina: Nije rekla da se jedu kolači umesto hleba, a mnogo cipela su imali i drugi članovi dvora

13.04.2021

15:30 >> 15:36

0

Dok je Koko Šanel tvorac male crne haljine, francuska kraljica je osmislila malu belu haljinu

Marija Antoaneta, žrtva tračeva i glasina: Nije rekla da se jedu kolači umesto hleba, a mnogo cipela su imali i drugi članovi dvora
Copyright Profimedia

Kraljica Marija Antoaneta je postala omražena zbog raskalašnog života i opisivana je kao neozbiljna, sebična i nemoralna žena. Sve to donekle jeste tačno, ali joj je i mnogo toga „dodato“.

„Ako nema hleba, neka jedu kolače“, rečenica je koja se najčešće citira uz njeno ime. Ali ona to nikada nije rekla, piše „Nacionalna geografija“. Francuzi su i pre nje ovu rečenicu pripisivali svojim kraljicama koje su bile stranog porekla, piše Karolina Veber u knjizi „Kraljica mode: Šta je Marija Antoaneta nosila tokom Revolucije“. Patriotama je bilo lakše da optuže kraljice koje nisu rođene u njihovoj zemlji za neosetljivost i rasipanje nego svoje francuske kraljeve.

Profimedia

Marija Antoaneta je bila ćerka carice Marije Terezije i Franca I, koja se sa 14 godina udala za francuskog kralja Luja XVI. Tako su se spojile dve najveće evropske porodice: Habzburga i Burbona. Nakon Francuske revolucije, osuđena je na smrt giljotinom. Pogubljena je 16. oktobra 1793. godine.

Pre nego što je postala kraljica, pojavili su se politički pamfleti i knjige inspirisane kraljevim raskalašnim životom u kojima su prikazivane njegove ljubavnice, ali je i kraljica ismevana. Insinuirano je da je i Marija Antoaneta imala brojne ljubavnike, a ona je, bar prema onome što se zna, imala samo jednog.

Kraljicu bije glas da je bila veliki ljubitelj cipela, ali su pre nje i drugi članovi kraljevske porodice menjali cipele svakog dana zbog jednog jedinog

Profimedia

razloga. Versaj, dvorac francuskih kraljeva, danas izgleda prilično lepo i zastane vam dah kada ga vidite. A nekada je to bilo veoma prljavo mesto, ispunjeno životinjama i njihovim izmetom.

Umesto da čiste svoje cipele, članovi kraljevske porodice i aristokrate su bacali cipele na svakih nekoliko dana. Najmanje četiri člana kraljevske porodice su trošila na obuću više od nje, uključujući brata Luja XVI i Šarla X, koji su naručivali 365 pari cipela svake godine. Ona je samo usvojila to pravilo, koje su i drugi koristili.

Iako možda čudno zvuči, Marija Antoaneta je volela opušteniji način oblačenje, tvrdi Karolina Veber u svojoj knjizi. Zajedno sa svojim krojačicama, kraljica je kreirala jednostavnu malu belu haljinu, koja je šokirala ljude upravo zbog ležernosti, jer kad ju je nosila, nije izgledala kao kraljica.

– Kasnije je baš ta mala bela haljina postala klasična uniforma žena francuskih revolucionara – kaže autorka knjige o francuskoj kraljici.

Jedna od optužbi potekla je od američkog predsednika Tomasa Džefersona, koji je navodno izjavio: „Da nije bilo Marije Antoanete, ne bi bilo ni Francuske revolucije“, što je još jedna neistina. Mnogo pre nego što je ona došla na francuski dvor, Francuska je bila u teškom stanju, a u Versaju se negovao raskošan stil života.

Profimedia

Trezor je već bio prazan kada su na presto došli ona i Luj XVI. I pored toga, kralj je odlučio da šalje francuske trupe ka američkim kolonijama da se bore protiv Britanije, a za sve to je optužena kraljica.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike