Neko u apoteku, a neko na vudu pijacu – Po sreću, duhovnu zaštitu ili lek

19.04.2021

14:00 >> 17:32

0

Tezge izgledaju kao bizarna buvlja pijaca puna vudu lutki i talismana

Neko u apoteku, a neko na vudu pijacu – Po sreću, duhovnu zaštitu ili lek
Copyright Profimedia

Bez obzira da li tražite sreću, duhovnu zaštitu ili odgovore na svoju bolest, iscelitelji u zapadnoj Africi se slažu da je najbolje mesto za rešenje problema odlazak na vudu pijacu “Akodesseva”, smeštenu u Lomeu, glavnom gradu Toga.

U Togu, čak 60 procenata ljudi veruje u magijske moći, a ova vrsta fetiša je sastavni deo lokalne kulture, bez obzira na druge religije koje obožavaju.

U zemljama poput Toga, Gane i Nigerije, vudu religija je i danas jako popularna. Oni koji je praktikuju veruju da životinjski delovi i čudnovati talismani imaju isceliteljske moći i da mogu rešiti sve njihove probleme.

Profimedia

U suštini, pijaca fetiša “Akodesseva” se doživljava poput bolnice ili apoteke – to je mesto u koje idete kada ne možete da priuštite tradicionalni tretman ili vam tradicionalni tretman nije pomogao. Na njoj ćete pronaći sve što bi vam moglo zatrebati da biste stvorili čaroliju ili izveli ritual.

Meštani na ovo mesto ne dolaze iz zabave. Dolaze da kupe sastojke za rešavanje svojih problema ili da posete svog sveštenika. Tezge izgledaju kao bizarna buvlja pijaca puna vudu lutki i delova mrtvih životinja i koliko god šokantno izgledalo, ekvivalent su apotekama.

Profimedia

Svi su dobrodošli na vudu pijacu, uključujući turiste koji su često zapanjeni onim što vide na tezgama za koje se kaže da su „sale za savetovanje sa praktičarima”. Iscelitelji stoje na raspolaganju da vam prepišu sve što je potrebno za rituale, a tajno vam mogu „smućkati“ i najbolji lek za vašu boljku. A leče kažu sve, od gripa do neplodnosti.

Profimedia

Ovo je ogromna baza za čarobne predmete i robu koja se koristi u vudu ritualima. Tako se na tezgama mogu pronaći preparirane životinjske glave, lobanje, mrtve ptice, krokodili, delovi kože i drugi delovi umrlih životinja, sve što je neophodno za izvođenje bele magije, jer vudu ne služi da bi naneo štetu ljudima, već samo da bi lečio i činio dobro, uveriće vas lokalni praktičari dok obilazite tezge. Pa ko voli, nek izvoli.

U svakom slučaju, poseta vudu pijaci “Akodesseva” pruža fascinantan uvid u tradicionalnu zapadnoafričku kulturu i mnogo toga što je čini.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike