Beograd dobija „Fabriku pokreta“, prvi sportsko-rekreativni centar za socijalno ugrožene

26.05.2021

09:30 >> 08:40

0

Prostor je dobijen od Grada i nalazi se na Bulevaru oslobođenja 140

Beograd dobija „Fabriku pokreta“, prvi sportsko-rekreativni centar za socijalno ugrožene
Copyright Pixabay

Za prethodnih 13 godina, koliko postoji neprofitno, nevladino i nestranačko udruženje „Element“, uz pomoć portala besplatansport.com promovisalo je preko 2.000 besplatnih sportskih aktivnosti kojima se priključilo oko 5.000 korisnika.

Ove godine žele da sport i rekreaciju učine dostupnim svima, i zato je u planu otvaranje „Fabrike pokreta“, prvog sportsko-rekreativnog centra za socijalno ugrožene. Na površini od 200 metara kvadratnih, planirano je da budu renovirane i opremljene sala za borilačke sportove i veštine, sala sa spravama za vežbanje i učionica za misaone igre i edukaciju.

Promo/Slobodan Jovanović

Slobodan Jovanović, jedan od organizatora projekta, kaže da je ideja rođena pre tri godine:

– Pre dve godine smo, zahvaljujući upravi grada Beograda, dobili lokal za projekat na Bulevaru oslobođenja 140. Počeli smo sa renoviranjem i adaptacijom kad su se za to stekli uslovi. Recimo, dugo smo čekali struju, ali, nažalost, još uvek nismo spremni za početak rada. Tako da realizacija još uvek traje i jedva čekamo da primimo prve korisnike.

Slobodan naglašava da je pre svega u pitanju veliki entuzijazam, jer je većina posla urađena volonterski:

– Sa druge strane, imamo i podršku značajnih institucija, poput Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Gradskog sekretarijata za sport. Dosta su nam pomogle i privatne firme. Ono što nam najviše nedostaje jesu finansije. Da bismo ubrzali ceo ovaj proces i počeli s radom, uz pomoć fondacije Balkan Catalst pokrenuli smo kampanju za prikupljanje sredstava. Kampanja je vidljiva na linku https://www.donacije.rs/projekat/sc-fabrika-pokreta/, a  lajkovanje i šerovanje na društvenim mrežama su više nego dobrodošli.

Promo/Slobodan Jovanović

Epidemija koronavirusa je najveći razlog što kasne s planiranim otvaranjem centra.

– Situacija je navela većinu potencijalnih donatora da sredstva preusmere na zdravstvo, što je i logično. Nadamo se da ćemo početi s radom za mesec dana, doduše smanjenim kapacitetom. Zahvaljujući pojedinačnim donatorima završavamo jednu salu, a punim kapacitetom planiramo da počnem da radimo od septembra – navodi Jovanović.

Promo/Slobodan Jovanović

Slobodan objašnjava da je ideja da polovina aktivnosti bude besplatna, a druga polovina komercijalnog tipa, i da s vremenom bude više besplatnih nego komercijalnih aktivnosti:

– Ovo je pilot-projekat, i mi verujemo da može da bude održiv. Zaista je potrebno mnogo truda, ali i novca, da bi neka usluga bila besplatna za krajnjeg korisnika. Upravo zato planiramo da centar radi po principu socijalnog preduzeća. Da pojednostavim, komercijalne aktivnosti (školice sporta, grupni i individualni fitnes treninzi) donosiće profit koji će biti korišćen za pokrivanje troškova onih grupa koje nemaju sredstava da plate istu ili sličnu uslugu, kao i za održavanje samog centra. Pored navedenog, nadamo se i da će lokalna zajednica i institucije prepoznati naše iskrene namere i pomoći barem na početku – kad je najteže.

Promo/Slobodan Jovanović

Pored novčanih donacija, svi oni koji su zainteresovani da pomognu rad udruženja to mogu da urade i na drugi način:

– donacijom dela usluga (krečenje, postavljanje pločica, stručne usluge, štampa reklamnog materijala…)

– donacijom materijala i proizvoda (sportska oprema, kućna hemija, sportski i fitnes rekviziti) https://www.besplatansport.com/element-vatra/sportovi-fitness/10610-donirajte-vase-sportske-rekvizite.html

– kupovinom na humanitarnoj licitaciji https://www.limundo.com/Clan/FabrikaPokreta/SpisakAukcija

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike