Američka atletičarka pala na dopingu: Krivi burito i svinjsko meso za to

16.06.2021

09:30 >> 12:24

0

Određene vrste svinja prirodno proizvode u velikim količinama nandrolon, tvrdi atletičarka koja će zbog toga propustiti Olimpijade u Tokiju i Parizu

Američka atletičarka pala na dopingu: Krivi burito i svinjsko meso za to
Copyright Profimedia/Šelbi Hulihan

Američka atletičarka Šelbi Hulihan naredne četiri godine neće moći da se takmiči jer je bila pozitivna na doping testu, a ona je za to okrivila burito sa  svinjskim mesom.

Pixabay

Srednjeprugašica je rekla da je u januaru obaveštena da je na testiranju bila pozitivna na anabolički steroid nandrolon, prenosi BBC. Ona je negirala da je uzimala bilo kakva nedozvoljena sredstva:

-Želim da budem veoma jasna. Nikada nisam uzimala suspstance koje poboljšavaju učinak takmičenja, navela je ona na društvenim mrežama.

U svetu sporta, nandrolon je dobro poznata doping supsanca koju FIFA opisuje kao “najčešće korišćeni sintetički i anaboličko-androgeni steroid koji sportisti koriste kako bi povećali snagu mišića”. Više od 40 godina je ova supstanca, slična testosteronu, u upotrebi a zbog nje su suspendovani američki fudbaleri, bejzbol igrači, bokseri i atletičari.

Hulihan, američka rekorderka na 1.500 i na 5.000 metara, rekla je da pre ovoga “nikada nije ni čula za nandrolon”, koji pomaže kod povećanja mišićne mase. Ona je navela da bi razlog za pozitivan test “moglo da bude to što je veče uoči testiranja pojela burito od svinjskog mesa”:

-Saznala sam da Svetska antidoping agencija (WADA) veruje da konzumiranje svinjskog mesa može dovesti do lažno pozitivnog testa na nandrolon, pošto ga određene vrste svinja prirodno proizvode u velikim količinama. Svinjske iznutrice imaju najviši nivo nandrolona, navela je Šelbi Hulihan.

Profimedia/Šelbi Hulihan

Hulihan je rekla da je pet dana po dobijanju obaveštenja napravila spisak hrane koju je konzumirala nedelju dana pre testiranja, koje je obavljeno 15. decembra:

-Zaključili smo da je najverovatnije objašnjenje burito koji sam kupila i pojela oko 10 sati pre testiranja. Burito je kupljen u kamionu koji prodaje meksičku hranu, u blizini moje kuće u Bivertonu i verujem da je to izvor.

Šelbi kaže da je sve uradila kako bi dokazala svoju nevinost:

-Prošla sam testiranje na poligrafu i dala sam uzorak kose jednom od najistaknutijih svetskih toksikologa. WADA se složila da u mom telu nije došlo do stvaranja ove supstance, što bi se dogodilo da sam je redovno uzimala, dodala je 28-godišnja atletičarka.

Jedinica za integritet atletitke saopštila je da je odluku o četvorogodišnjoj suspenziji podržao Sud za sportsku arbitražu i suspenzija je stupila na snagu 14. juna.

Ona će ove godine propustiti Olimpijske igre u Tokiju, kao i četiri godine kasnije u Parizu.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike