"Rekreativne droge" više nisu zabranjene: Koje promene je doneo novi antidoping kodeks?

05.01.2021

20:30 >> 18:36

0

Autor: Adam Štulić

Od prvog dana 2021. godine na snagu stupila nova pravila

"Rekreativne droge" više nisu zabranjene: Koje promene je doneo novi antidoping kodeks?
Copyright Profimedia

Od prvog dana 2021. godine na snagu je stupio novi antidoping kodeks, koji ima nekoliko značajnih promena, među kojima je jedna od najvažnijih to da “rekreativne droge” više ne spadaju u zabranjene supstance.

Naime, stručnjaci Svetske antidoping agencija (WADA) izneli su stav da kokain ili marihuana ne utiču na poboljšavanje sposobnosti sportista, zbog čega su ove dve supstance, kao i heroin i ekstazi, skinuti za liste doping sredstava.

Šta to znači u praksi, odnosno, šta je utvrđeno novim antidoping kodeksom u slučaju da sportisti budu pozitivni na neku od ovih supstanci?

Pročitajte još

One svakako ostaju zabranjene i sportisti ni pod kojim uslovima ne bi smeli da ih konzumiraju, ali će sada, u slučaju da na doping testu budu pozitivni na neki od ova četiri sredstva, kazne biti znatno manje.

S obzirom da su, prema kodeksu koji je stupio na snagu, kokaih, herion, marihuana i ekstazi svrstani u kao supstance zloupotrebe, najveća kazna za sportistu u slučaju da bude pozitivan na neku od njih, biće tromesečna suspenzija, koja se može smanjiti na mesec dana ukoliko takmičar dokaže da je konzument ovih supstanci bio u “rekreativne svrhe” i u periodu van takmičenja, uz uslov da završi program rehabilitacije.

Tu dolazimo do još jedne promene u antidoping kodeksu, koji je priznat od svih vladinih i nevladinih sportskih organizacija.

Period takmičenja počinje u 23.59h na dan pre takmičenja na kojem sportista učestvuje, tokom samog takmičenja, sve dok se ne završi doping kontrola na tom takmičenju.

U novom svetskom antidoping kodeksu, koji definiše antidoping pravila u sportu na celom svetu, čuva osnvna prava, promoviše jednakost, ferplej i štiti zdravlje sportista, detaljnije je definisan pojam “zaštićene osobe”. U njih spadaju sportisti ili druge osobe koje su maloletne ili nemaju internacionalno iskustvo, kao i rekkreativci koji nemaju iskustvo takmičenja na međunarodnom nivou. Za obe grupe suspenzija zbog povrede antidoping pravila može biti smanjena.

Takođe, pojačana je i zaštita uzbunjivača u dopingu, pa će se tako od prvog dana tekuće godine povredom antidoping pravila smatrati i ukoliko neko obeshrabruje ili preti osobi koja želi da prijavi informacije o korišćenju doping sredstava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike