Samo Spartanke rađaju muškarce! Poznate po inteligenciji, hrabrosti i lepoti

14.07.2021

17:00 >> 17:45

0

Za Spartanku je najveći ponos bio odgojiti snažnog i hrabrog vojnika

Samo Spartanke rađaju muškarce! Poznate po inteligenciji, hrabrosti i lepoti
Copyright Profimedia

Spartanci su poznati po stvaranju žestokih i jakih ratnika. Ali koliko znamo o ženama drevne Sparte?

Bez sumnje, spartanske žene bile su najobrazovanije ličnosti drevnog grčkog sveta.

Položaj žene u antičkoj Sparti je bio mnogo drugačiji u odnosu na položaj žene u ostalim gradovima-državama antičke Grčke.

Profimedia

Pročitajte još:

U Sparti su devojčice započinjale svoje obrazovanje približno u istoj dobi kao i dečaci (šest-sedam godina). Sistem obrazovanja bio je koncentrisan na vojnu pripremu, tako su imale slično obrazovanje kao i dečaci. Fizičko vaspitanje je bilo od posebne važnosti, a kombinovali su se rvanje, gimnastika i borbene veštine. Zdrav fizički izgled bio je važan, jer su Spartanci verovali da samo zdrava žena može roditi zdrave bebe.

Žene u Sparti, za razliku od onih iz Atine, mogle su da poseduju imanja na svoja imena. Čak je, prema navodima poznatog grčkog filozofa Aristotela, dve petine zemlje u Sparti bilo u vlasništvu žena.

Profimedia

Sparta je bila jedini grad-država koja je ženama dozvoljavala da vežbaju i treniraju. I zbog toga je odeća bila odvažnija nego ona iz drugih gradova. Haljine su bile kraće od uobičajenih, otkrivajući noge. Društvo je to prihvatilo, jer se od žena i muškaraca očekivalo da izgledaju zdravo.

Spartanske žene nisu bile poznate samo po svojoj inteligenciji već i po svojoj prirodnoj lepoti, pa im je zbog toga bilo zabranjeno nanošenje bilo kakve šminke, jer su smatrane besprekornim.

Devojke u Sparti nisu morale da se udaju do svoje osamnaeste godine, dok su se muškarci obično ženili u srednjim dvadesetim ili tridesetim godinama.

Kako su spartanski muškarci većinu svog vremena provodili u vojsci, žene su imale slobodu vladavine u svojim domovima, te su vodile zajednicu u svakom smislu. Savremenici bi često kritikovali Spartu i smejali se spartanskim muškarcima jer su dozvolili ženama da ih kontrolišu. Takođe, bili su kritični prema njima zbog posedovanja ogromnog bogatstva i zato što su dozvolili da njihove žene uživaju u luksuzu.

Pročitajte još:

Kada su pitali kraljicu Gorgo zašto su Spartanke jedine koje mogu vladati muškarcima, ona je odgovorila: „Jer samo Spartanke rađaju muškarce.“

Profimedia

Za Spartanku, najveći ponos bio je odgojiti snažnog i hrabrog vojnika. U dobi od sedam godina, spartanski dečaci su odvođeni iz roditeljske kuće da bi započeli vojno obrazovanje. Kako je spartanska zajednica formirana tako da oblikuje profesionalne vojnike, obrazovanje je moralo da počne u ranoj mladosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike