Čudesni Majk, bezglavo pile koje je odbijalo da umre: Punih 18 meseci živelo je bez glave, ceo svet je čuo za njega (FOTO/VIDEO)

09.04.2024

12:16

0

Autor: K. O.

Postao je deo čudne porodične istorije

Čudesni Majk, bezglavo pile koje je odbijalo da umre: Punih 18 meseci živelo je bez glave, ceo svet je čuo za njega (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Pre skoro osamdeset godina, farmer je odrubio glavu piletu u Koloradu, a ono je odbilo da umre. Majk, kako je dobio ime, preživeo je čak 18 meseci i postao svetski poznat. Ali kako je tako dugo živeo bez glave?

Lojd Olsen i njegova supruga Klara su 10. septembra 1945. ubijali kokoške na svojoj farmi u Fruiti u Koloradu. Olsen bi obezglavljivao ptice, njegova žena bi ih čistila. Ali jedna od 40 ili 50 životinja koje su tog dana otišle pod Olsenovu sekiru nije se ponašala kao ostale.

„Došli su do kraja i imali su jednog koji je još uvek bio živ, ustao i hodao okolo“, kaže praunuk para, Troj Voters, koji je i sam farmer u Fruiti. Kokoška se ritala i trčala. I nije stala.

Stavljena je u staru kutiju za jabuke na tremu farme, a kada se Lojd Olsen probudio sledećeg jutra, izašao je napolje da vidi šta se dogodilo. „Prokleta stvar je još uvek bila živa“, kaže Voters.

„To je deo naše čudne porodične istorije“, ispričala je Krista Voters, njegova supruga.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by як (@notrvce)

 

Troj Voters je čuo priču kao dečak, kada je njegov pradeda vezan za krevet došao da živi u kući njegovih roditelja.

„Odneo je zaklane piliće u grad da ih proda na pijaci mesa“, kaže Voters.

"Ovog petla je uzeo sa sobom - i tada je još uvek prilično koristio konja i kola. Bacio ga je u vagon, uzeo pile sa sobom i počeo da se kladi sa ljudima u pivo ili tako nešto da ima živo pile bez glave."

Ubrzo je Majk postao zvezda Amerike

Ubrzo se proneo glas o čudesnoj ptici bez glave. Lokalni list je poslao reportera da intervjuiše Olsena, a dve nedelje kasnije promoterka emisija po imenu Houp Vejd putovala je skoro 300 milja od Solt Lejk Sitija u Juti. Imala je jednostavan predlog - odnesite pile i pokažite ga javno - mogli bi da zaradite nešto novca.

„Tada, 1940-ih, imali su malu farmu i borili su se,“ kaže Voters. "Lojd je rekao, 'Šta dođavola - mogli bismo'."

Prvo su posetili Solt Lejk Siti i Univerzitet u Juti, gde je pile prošlo niz testova. Priča se da su univerzitetski naučnici hirurški uklonili glave mnogih drugih pilića da bi videli da li će neko preživeti.

Ovde je časopis Life došao da se divi priči o Čudesnom Majku bezglavom piletu – kako ga je nazvala Houp Vejd. Zatim su Lojd, Klara i Majk krenuli na turneju po SAD.

Otišli ​​su u Kaliforniju i Arizonu, a Houp Vejd je povela Majka na turneju po jugoistočnim Sjedinjenim Državama kada su Olsenovi morali da se vrate na svoju farmu da pokupe žetvu.

Klara je pažljivo dokumentovala putovanja ptice u beležnici koja se danas čuva u Votersovom sefu.

Ljudi širom zemlje počeli su da im pišu pisma. I nisu baš sva bila pozitivna.

Posle početne turneje, Olsenovi su odveli Majka u Feniks u Arizoni, gde se katastrofa dogodila u proleće 1947.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Creepy.org (@creepydotorg)

 

"Tamo je i umro - u Feniksu", kaže Voters.

Majk je hranjen tečnom hranom i vodom koju su Olsenovi ubacivali direktno u njegov jednjak. Još jedna vitalna telesna funkcija kojoj su pomogli bilo je čišćenje sluzi iz njegovog grla. Hranili su ga kapaljkom, a špricom mu čistili grlo.

One noći kada je Majk umro, probudio ih je zvuk ptice koja se gušila u svojoj sobi u motelu. Kada su potražili špric, shvatili su da su ga ostavili na pred i pre nego što su uspeli da nađu alternativu, Majk se ugušio.

Majk je umro ležeći na Lojdu.

"Mislim da nikada nije želeo da prizna da je zeznuo i pustio da umre pile koje im je donelo toliko novca,“ rekao je Troj svojevremeno za BBC.

Njegov rodni grad i dalje ima festival posvećen njemu koji se zove "Mike, headless chicken festival".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike