Para vrti gde oblaci neće: Kad zafali vode, u Emiratima naprave veštačku kišu, a nekad preteraju pa nastane potop (VIDEO)

16.03.2024

11:04

0

Autor: V. I.

Ova tehnika se pokazala uspešnom u stvaranju kišnih oluja u pustinji

Para vrti gde oblaci neće: Kad zafali vode, u Emiratima naprave veštačku kišu, a nekad preteraju pa nastane potop (VIDEO)
Copyright Profimedia

Iako izgleda kao scena iz naučno-fantastičniih filmova, u Dubaiju, koji je poznat po ekstremno visokim temperaturama koje se kreću i do 50 stepeni, već neko vreme se redovno koristi tehnika modifikacije vremena, poznata i kao zasejavanje oblaka. Njen cilj je da se poveća količina padavina u sušnom regionu.

U nastojanju da ublaži nedostatak vode, posebno tokom vrućih i sušnih letnjih meseci, Vlada Dubaija je investirala u tehnologiju zasejavanja oblaka.

AE su započeli svoj program devedestih godina, a kako je vreme proticalo, Nacionalni centar za meteorologiju ( NCM) sarađivao je sa međunarodnim partnerima kao što su NASA i Nacionalni centar za istraživanje atmosfere u SAD.

 

 

Sada je taj proces dosta usavršen i uključuje raspršivanje supstanci kao što su srebrojodid ili kalijum-jodid u oblake kako bi se stimulisale padavine. Avion, dronovii ili zemaljski generatori ispuštaju ove supstance u oblake, koji se ponašaju kao jezgra oko kojih se mogu formirati kapljice vode, što na kraju dovodi do povećanih padavina. Cilj je da se povećaju kapljice unutar oblaka, kako bi postale dovoljno teške da padnu kao kiša.

UAE obavljaju oko 300 misija zasejavanja oblaka godišnje kao deo svojih napora da povećaju količinu padavina.

Strateški ciljajući oblake, posebno one koji se formiraju iznad rezervoara ili slivnih područja, Dubai ima za cilj da poveća svoje vodosnabdevanje i podrži poljoprivrednu i ekološku održivost u regionu.

Međutim, povremeno se dešavaju pravi potopi, kao na videu, budući da priroda ipak ne može toliko da se kontroliše a i teško je predvideti dugoročne globalne posledice ove prakse.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike