Meksičke "kanabis kaluđerice" odlučile da uzmu travu narkosima: Šire jevanđelje o lekovitim moćima kanabisa

21.02.2024

20:09

0

Autor: K. O.

Iako su aktivne na mrežama, trude se da svoju lokaciju drže u tajnosti

Meksičke "kanabis kaluđerice" odlučile da uzmu travu narkosima: Šire jevanđelje o lekovitim moćima kanabisa
Copyright Profimedia

Ispod svakog punog meseca na periferiji sela u centralnom Meksiku, grupa žena u monaškim odorama kruži oko vatre koja bukti, čisti se spaljenom žalfijom i zahvaljuje se za Mesec, životinje i biljke.

Zatim duboko udahnu iz džointa i izduvaju oblake marihuane u plamen.

Uprkos svojoj odeći, žene nisu katolikinje niti pripadnice bilo koje druge religije. One su deo međunarodne grupe osnovane 2014. godine pod nazivom Sisters of the Valley, koja se obavezala da će širiti jevanđelje o lekovitim moćima kanabisa.

Profimedia
 

U Sjedinjenim Državama, gde je oko dve desetine država legalizovalo marihuanu za rekreaciju, grupa je takođe pokrenula uspešan mali biznis, prodajući CBD tinkture, ulja i meleme na mreži, a prošle godine je zaradila preko 500.000 dolara.

Ali u Meksiku, gde je rat protiv droge poharao zemlju i gde je hrišćanstvo ugrađeno u društvo, imidž monahinje koja puši marihuanu je više čin pobune, kažu žene.

Sestre često objavljuju na društvenim mrežama, pre svega na Instagramu, gde se mogu videti kako brinu o usevima kanabisa, održavaju radionice i prisustvuju događajima vezanim za kanabis.

 

 

Njihova prodaja proizvoda je samo delić prodaje njihovih američkih sestara - oko 10.000 dolara godišnje.

Iako su istaknute na mreži, žene, ukupno njih pet, oprezne su u pogledu davanja previše informacija o lokaciji svojih operacija. Posluju iz dvospratnog betonskog lažnog izloga sa jednom završenom prostorijom.

Budući da se kanabis nalazi u legalnoj sivoj zoni u Meksiku i da je veći deo njegove proizvodnje još uvek vezan za kriminalne organizacije, brinu se da bi policija ili lokalni gangsteri mogli da stignu da im prete ili iznude. Zavežljaji marihuane suše se u tajnim pukotinama - vise sa ušuškanog konopa za veš ili sakriveni u šporetu.

 

 

„Sestrinstvo je u potpuno drugačijem kontekstu ovde u Meksiku – zbog toga koliko je ta zemlja religiozna i zbog veza fabrike sa kartelima“, rekla je jedna od časnih sestara, koja na internetu koristi nadimak „sestra Bernardet“ i zamolila je da se ne daje njeno ime zbog straha od odmazde.

U svom glavnom poslu kao homeopata, ona prepisuje marihuanu svojim pacijentima sa rakom, bolovima u zglobovima i nesanicom.

„Želimo da uzmemo biljku nazad od narkotika“, rekla je ona.

 

 

Njihovo učešće je ograničeno na vikende koje mogu da ukradu iz svojih života. Pokrenute naizgled beskrajnom strujom spojeva i napunjenih činija za cevi, žene provode vreme na farmama za orezivanje, proizvodeći kanabinoidne meleme ili vagajući i čuvajući različite sojeve, označene i datirane, u starim staklenim teglama za kafu, piše AlJazeera.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike