Žena donirala šefici bubreg, pa dobila otkaz: Navodno se predugo oporavljala, a posle operacije trpela maltretiranje!

23.01.2024

19:06

1

Autor: K. O.

Ni zahvalnosti, ni saosećanja

Žena donirala šefici bubreg, pa dobila otkaz: Navodno se predugo oporavljala, a posle operacije trpela maltretiranje!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Žena iz Njujorka sa Long Ajlenda rekla je da je otpuštena nakon što je donirala bubreg kako bi spasila život svog šefa.

Debi Stivens, 47-godišnja razvedena majka dvoje dece, podnela je službenu žalbu Državnoj komisiji za ljudska prava Njujorka tvrdeći da ju je njena šefica koristila za njen organ, a zatim je otpustila „nakon što je dobila šta je želela“.

Njena šefica 61-godišnja Džeki Brusia, jedan je od kontrolora Vest Islip-a za Atlantic Automotive Group, prodajnog operatera vrednog milijardu dolara. Brusija je angažovala Stivensovu u januaru 2009. kao asistenta.

„Upravo je počela da me tretira užasno, zlobno, nečovečno posle operacije“, rekla je Stivens za ABCNews.com.

"Bilo je skoro kao da me je unajmila samo da dobije bubreg."

Iako se ispostavilo da Stivensova ne odgovara savršeno za donora za Brusijevu, ona je donirala svoj organ strancu koji nije u državi kako bi Brusia mogla da napreduje na listi čekanja.

A cela priča počela je ovako.

Najpre je Stivensova napustila kompaniju i preselila se na Floridu. Vratila se u Njujork nekoliko meseci kasnije da poseti svoju ćerku i odlučila je da svrati u prodavnicu, navodi se u pritužbi. Tokom ove posete Brusija je rekla Stivensovoj da joj je potrebna transplantacija bubrega.

„Rekla je da ima mogućeg donatora, prijatelja ili tako nešto“, priča. „Ali rekla sam joj da ću, ako se nešto desi, biti voljna da doniram svoj bubreg. Ona je nekako u šali odgovorila: 'Nikad se ne zna, možda ću morati da te prihvatim jednog dana'."

Printscreen/YouTube
 

Nekoliko meseci kasnije, Stivensova se vratila na Long Ajlend i pitala Brusiju da li ima slobodnih radnih mesta. Ona ju je zaposlila za nekoliko nedelja.

Zatim, posle svega nekoliko nedelja, šefica ju je pozvala u njenu kancelariju i pitala da li je ozbiljna u vezi sa doniranjem bubrega.

"Rekla sam, 'Da, naravno. Ovo nije šala'."

„Nisam to uradila zbog sigurnosti posla. Nisam to uradila da bih dobila povišicu. Uradila sam to zato što sam to ko sam.

„Nisam želela da umre“, rekla je Stivensova.

Kada su testovi otkrili da Stivensova nije najbolji kandidat, lekari su pristali da joj dozvole da da bubreg nekome u Misuriju, što je Brusiji donelo više mesto na listi čekanja.

Posle operacije sve se promenilo

Stivensova je operisana, ali su joj lekari pogodili nerv u nozi, što joj je izazvalo nelagodnost i probleme sa varenjem.

Vratila se na posao četiri nedelje kasnije i rekla da su tada počeli problemi.

„Nemam reči dovoljno jake ili dovoljno velike da opišem njen tretman prema meni“, priča. „Vrištila je na mene o stvarima koje nikada nisam radila, nastavljajući do tačke u kojoj mi nije dozvoljavala ni da napustim svoj sto. Bilo je to stalno, stalno vrištanje.“

Stivensova je rekla da je degradirana i preseljena u prodavnicu automobila 50 milja od svoje kuće. Rekla je da se psihički stres još više pogoršao, a njen pretpostavljeni ju je nazvao "glumicom".

"Postalo je toliko loše da sam ponekad počinjala da plačem."

Nakon konsultacije sa psihijatrom zbog njenog mentalnog stresa, Stivensova je angažovala advokate koji su poslali pismo Atlantik Automotiv Grupi.

Otpuštena posle nedelju dana od pritužbe

Stivensova je otpuštena za nedelju dana.

Tada je njen advokat rekao da planira da podnese tužbu za diskriminaciju protiv AAG-a i da će verovatno tražiti milione dolara odštete.

„Naš krajnji cilj je da ovo iznesemo pred savezni sud“, rekao je Lids. „Tvrdimo da su je diskriminisali zbog njenog invaliditeta i da su joj se osvetili kada se požalila na uznemiravanje.

Advokat je rekao da će se odšteta tražiti za Stivensovu izgubljenu platu, psihičko i fizičko blagostanje.

„Nemam komentar na nju. Ja samo idem napred i živim svoj život“, rekla je tada Stivensova, a preneo  ABC News.

A posle skoro dve godine suđenja, obe strane su se sporazumele da se nagode i da se ovaj slučaj tako okonča.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike