Vreme koje se "izgubilo": Misterija 10 nepostojećih dana!

18.01.2024

20:12

1

Znate li da postoji period u istoriji koji zapravo nikada nije postojao, ili ako vam je lakše nije se desio!?

Vreme koje se "izgubilo": Misterija 10 nepostojećih dana!
Copyright Freepik

Da li znate da između 5. i 14. oktobra 1582. godine nema zabeleženih događaja, ratova, mirovnih ugovora, rođenja ili smrti slavnih ličnosti. Razlog? Ti dani se nikada nisu desili!

Ovaj zanimljiv istorijski fenomen vezan je za reformu kalendara koju je sproveo papa Grgur XIII. Dana 4. oktobra 1582. godine, papa je izdao dekret kojim je uveden novi kalendar, danas poznat kao Gregorijanski kalendar, koji je zamenio Julijanski kalendar uveden od strane Julija Cezara 46. godine pre nove ere.

Zbog razlike koja se nakupila od uvođenja Julijanskog kalendara, nastala je razlika od 10 dana. Papa Grgur je odlučio da se ti dani jednostavno izbrišu. Tako je, nakon 4. oktobra 1582. godine, odmah usledio 15. oktobar 1582. godine. Ti "izgubljeni dani" su ostali misterija istorije.

Freepik
 

Vreme i kalendari su, ipak, promenljive kategorije. Razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara se i dalje povećava. Od vremena pape Grgura do danas, ta razlika je "narasla" za još tri dana, tako da Julijanski kalendar sada "kasni" za 13 dana u odnosu na Gregorijanski.

Očekuje se da će razlika nastaviti da raste i u budućnosti – godine 2100. biće 14 dana, 2200. 15 dana, a 2300. čak 16 dana.

Pogledajte vaš kalendar i setite se da je vreme, kao što vidimo, ponekad prilagodljiva i tajanstvena kategorija!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike