Drveni skuteri na ljudski pogon: Mogu da prevezu do pola tone, ne troše benzin, a traju baš dugo (VIDEO)

25.10.2023

12:17

0

Autor: V. I.

U Kongu nema struje, benzin je skup pa su tradicionalna vozila čukudu spas za prevoz tereta

Drveni skuteri na ljudski pogon: Mogu da prevezu do pola tone, ne troše benzin, a traju baš dugo (VIDEO)
Copyright Profimedia

Šta radite kada treba da isporučite nekoliko sto kilograma krompira, 150 stabljika šećerne trske, 30 mladica eukaliptusa i osam džakova uglja, bez motornog transporta? Za stanovnike Gome, u ratom zahvaćenom istoku Demokratske Republike Kongo, odgovor na ovaj, i mnoge druge probleme, jeste čukudu.

Reč je o lokalnim, ali veoma efikasnim tradicionalnim vozilima, drvenim skuterima na ljudski pogon, koje možete videti svuda po putevima i prašnjavim sporednim ulicama Gome.

Ta vozila su dužine od oko dva metra, imaju široki upravljač i podignut prednji točak. Vozači vešto balansiraju noseći neverovatno velika opterećenja.

Pristojan čukudu košta 36 evra„ ali cena lepog može da bude i oko 80, što je prilično velika suma za ovu zemlju, gde većina ljudi živi u ekstremnom siromaštvu. Ali blagodat je što nema troškova za gorivo, a vozač čukudua može za jedan dan da zaradi i do 10 dolara.

Pošto veći deo zemlje nema snabdevanje strujom, muškarci ovde obrađuju drvo eukaliptusa ručnom testerom i dletom, a za izradu jednog skutera na nožni pogon veštom zanatliji treba dva dana.

Prednost ovog vozila je što može da pređe ogromne udaljenosti i da ponese do pola tone. Neki modeli imaju kočnicu koja deluje tako što primenjuje trenje na zadnji točak.

Profesija vozača čukudua je inače vema na cen jer se veruje da kad se devojka uda za vozača zo znači da neće umreti od gladi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike