Otkrio jezivu tajnu koja mu je majku oterala u zatvor: "Guste mreže s mrtvim paukovima pričvrstile su se za unutrašnje zidove"

31.10.2023

16:00

0

Autor: D.M.

Užasno otkriće šokiralo je meštane i ostalo je do danas glavna tema razgovora - kako je stanarka postala "mumija u ormaru"

Otkrio jezivu tajnu koja mu je majku oterala u zatvor: "Guste mreže s mrtvim paukovima pričvrstile su se za unutrašnje zidove"
Copyright Pixabay

Kada je Tomas Lesli Harvi odlučio da svojoj majci Sari Džejn Harvi, koja je bila smeštena u bolnicu 1965. godine, učini ono što bi svaki ljubazan sin uradio - da očisti njen dom u velškom primorskom gradiću Rilu pre nego što se vrati, nije ni slutio da će otkriti jezivu tajnu koja će zauvek promeniti njegov život i dovesti njegovu majku na sud i optužiti je za ubistvo.

Unutar ormana visokog nešto više od dva metra na vrhu stepenica, za koji mu je uvek govoreno da je ispunjen stvarima koje su ostavili podstanari koji su živeli kod njegove majke, Tomas Harvi je pronašao mumificirano telo.

Bilo je to telo Frencis Najt, invalidne žene koja je živela kod njegove majke pre dvadesetak godina i koja nije viđena od tada.

Prema tvrdnjama Sare Harvi, Najtova je delimično bila invalid i žalila se na bolove u mišićima tokom vremena koje je provela kao jedna od stanarki kod Sare Harvi tokom Drugog svetskog rata. Kada je Frencis Najt umrla, Sara Harvi je prijateljima rekla da se preselila u starački dom i nastavila da uzima dnevnicu od dve funte koje je gospođa Najt dobijala od svog muža.

Printscreen/Youtube/The History Lounge
 

Mumija iz ormara

Telo Frencis Najt bilo je narednih dvadeset godina u tom ormaru, umotano u ćebad i okruženo trakama lepljivog papira koje su bile prekrivene mrtvim muvama. Strujanje toplog morskog vazduha koje je išlo od poda ormara do otvora na vrhu očigledno je stvaralo savršenu atmosferu za mumifikaciju.

Novine tog vremena opisivale su užasnu scenu unutar ormara koristeći terminologiju obično rezervisanu za gotičke horor priče: "Guste mreže s mrtvim paukovima pričvrstile su se za unutrašnje zidove."

Kada su je pitali o otkriću, Sara Harvi je prepoznala telo kao pripadajuće Frensis Najt i tvrdila da je jedne večeri 1940. godine, dvadeset godina ranije, otišla do kuhinje da napravi čaj gospođi Najt, a kada se vratila, druga žena je već bila mrtva.

Priznala je da je zaključala telo u ormar kako bi mogla da nastavi da dobija svoju dnevnicu.

Međutim, forenzički pregled tela otkrio je tragove vezivanja oko vrata koji su sugerisali da je Frensis Najt možda bila ugušena čarapom. Prema tvrdnjama Sare Harvi, gospođa Najt je imala prehladu, i bilo je "opštepoznato" da čarapa oko vrata pomaže kod bolesti grla.

Ipak  osuđena

Iako je Sara Harvi bila optužena za ubistvo, dokazi protiv nje su se pokazali nedovoljnim, i osuđena je samo zbog prikupljanja novca putem prevare, za šta je osuđena na 15 meseci zatvora. Nakon što je odslužila svoju kaznu, Sara Harvi je provela ostatak svog života u staračkom domu pre nego što je preminula od raka.

Pixabay
 

Kako je nastala mumija?

Užasno otkriće šokiralo je meštane i ostalo je glavna tema razgovora u gradu u godinama koje su dolazile - do danas, većina ljudi u malom gradu Rilu zna priču o Sari Harvi i "mumiji u ormaru". Priča nije umrla sa Sarom Harvi. Barem ne za jednog naučnika. Kada su lokalni patolozi koji su proučavali telo Frenis Najt bili zbunjeni njenim mumificiranim stanjem, pozvali su anatomičara profesora po imenu Ronald Harison. Bilo je to Harison koji je na kraju utvrdio da je mumifikacija uzrokovana uslovima unutar ormara, stavljajući po strain mnoge od fantastičnijih priča koje su kružile u to vreme, uključujući tvrdnje o čudnim postupcima balzamovanja ili da je telo gospođe Najt bilo ukiseljeno u slanoj vodi.

Harisonovo ispitivanje rilske "mumije u ormaru" pobudilo je njegov interes. Nastavio je da koristi neke od istih tehnika koje je naučio izučavajući telo gospođe Najt kako bi proučavao mumije drevnog Egipta - uključujući možda najpoznatiju mumiju svih vremena, onu kralja Tutankamona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike