Neverovatno otkriće u Egiptu: U oknu pronađena dosad najstarija mumija, prekrivena zlatom (FOTO/vIDEO)

29.01.2023

09:30

0

Autor: J. S. J.

Jedan od najstarijih i najcelovitijih nekraljevskih posmrtnih ostataka ikada otkrivenih u Egiptu su ostaci čoveka po imenu Hekashepes

Neverovatno otkriće u Egiptu: U oknu pronađena dosad najstarija mumija, prekrivena zlatom (FOTO/vIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Amr Nabil)

Egiptolozi su u blizini Kaira otkrili faraonsku grobnicu u kojoj se nalazi možda najstarija i najkompletnija mumija dosad otkrivena.

Kako navode agencije, mumija stara 4.300 godina pronađena je na dnu otvora od 15 metara u nedavno otkrivenoj grupi grobnica pete i šeste dinastije u blizini Stepaste piramide u Sakari.

To je izjavio vođa tima za iskopavanje Zahi Havas, koji je i jedan od bivših egipatskih ministara za antikvitete.

Inače, jedan od najstarijih i najcelovitijih nekraljevskih posmrtnih ostataka ikada otkrivenih u Egiptu su ostaci čoveka po imenu Hekashepes.

U Sakari su pronađene još tri grobnice.

Najveća od mumija koje su otkrivene na drevnom groblju navodno je bio čovek po imenu Khnumdjedef - sveštenik, inspektor i nadzornik plemića.

Druga je bio muškarac Meri - viši službenik palate koji je dobio titulu čuvara tajne, što mu je dopuštalo obavljanje posebnih verskih rituala.

 

Veruje se da je sudija i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gde je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području. 

Najstarija mumija otkrivena je samo dan nakon što su stručnjaci u egipatskom gradu Luksoru rekli da su otkrili kompletan rezidencijalni grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg veka nove ere. Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali "radionicama metala" - s loncima, alatima i rimskim novčićima.

Sakara je, inače,  bila aktivno groblje više od 3.000 godina i proglašena je mestom svetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u staroj egipatskoj prestonici Memfisu i dom je više od desetak piramida.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike