Invazija divljih kokošaka na Bermudima: Živina kao ekološka i ekonomska pretnja

14.10.2023

09:23

0

Remete mir ljudima, pustoše useve, a nemaju prirodnih neprijatelja na ostrvu

Invazija divljih kokošaka na Bermudima: Živina kao ekološka i ekonomska pretnja
Copyright Profimedia, Pixabay

Bermudi se suočavaju sa ozbiljnim problemom - invazijom divljih kokošaka. Iako su ove ptice nekada bile domaći ljubimci, sada su stvorile svoju populaciju u divljini, zbog čega ih i nazivaju - divljim.

Procenjuje se da u pomenutom arhipelagu trenutno živi između 20.000 i 25.000 divljih kokošaka. One ne samo da "pustoše" bašte i povrtnjake, već i narušavaju mir mnoštvom žitelja svojim glasnim kukurikanjem.

Osim što su neprijatnost, divlje kokoške nanose i značajnu ekonomsku štetu.

Oni svake godine prouzrokuju štetu na usevima vrednu između 50.000 i 100.000  dolara, a kako navode lokalne vlasti najviše su pogođeni usevi uključuju pasulj, brokoli, karfiol, paradajz, salatu, šargarepu, krompir, jagode i banane.

Pixabay
 

Postoji i zabrinutost da bi ove ptice mogle postati prenosnici bolesti, poput ptičijeg gripa, ukoliko bi takve bolesti stigle na Bermudska ostrva. S obzirom na to da veliki deo populacije divljih kokošaka živi u parkovima i prirodnim rezervatima, postoji mogućnost da se zaraze od ptica selica i prenesu bolesti drugim divljim pticama.

Na ostrvu kokoške nemaju prirodnih neprijatelja. Ponekad ih ubijaju pacovi, vrane ili automobili, ali nema značajne prirodne predacije koja bi kontrolisala njihovu populaciju. Izračunato je da ako jedna koka snese 5 jaja, a iz tri četvrtine njih se izlegu pilići. Po toj računici, jedna divlja koka može proizvesti 1.024 pilića za 100 nedelja, što rast ove "populacije" rapidno ubrzava.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike