Oktobarsko sunce: Dok uživate u miholjskom letu, da li znate otkud potiče ovaj izraz?

12.10.2023

09:10

0

Autor: V. I.

Većina neobičnih izraza u srpskom jeziku ima značenje koje ima korene u srpskoj tradiciji

Oktobarsko sunce: Dok uživate u miholjskom letu, da li znate otkud potiče ovaj izraz?
Copyright Pexels

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju Miholjdan, praznik posvećen Svetom Kirjaku Otšelniku, velikom asketi i podvižniku hrišćanske vere. Na današnji dan, takođe, očekuje se prelazak iz toplih dana u hladniju jesen, što ima posebnu simboliku iz starih vremena koja je u vezi sa završetkom poljskih radova.

Pexels
 

Ako pak nakon Miholjdana, u drugoj polovini oktobra, ne dođe do očekivanog zahlađenja, a period toplih dana se produži do kraja meseca, taj period se naziva miholjsko leto, što je izraz koji se se odomaćio u našem narodu.

Povezanost između Miholjdana i miholjskog leta ogleda se u narodnom verovanju da Sveti Kirjak Otšelnik, čije se ime vezuje za Miholjdan, svojom blagonaklonošću produžava tople dane nakon ovog praznika.

Pexels
 

Osim miholjsko, ovo leto se u našem narodu naziva i sirotinjsko, te bablje leto, međutim, ono postoji i kod drugih naroda, ali pod drugim imenima - u Americi ga takođe povezuju sa starošću i zovu "old wifes" (eng. stare žene), Francuzi ga zovi Sveti Martin, a u severoistočnim delovima SAD - indijansko leto, a taj naziv koristi se i u Engleskoj - najverovatnije jer su severnoamerički Indijanci dodatne lepe dane koristili da spreme više hrane za zimski period.

U Gruži se na ovaj dan seje takozvana miholjska pšenica koja se smatra jednom od boljih. U nekim krajevima ovaj praznik je propraćen stočarskim običajima - ovnovskom svadbom. Nakon nekoliko dana koje bi proveli izdvojeni od ovaca, ovnovi se na Miholjdan puštaju okićeni cvećem među ovce.Miholjdan je dan kada se održavaju litije, zavetine ili preslave, a u nekim većim mestima i sabori.

Dakle, uživajte u ovom miholjskom letu još neko vreme, jer nas kroz nekoliko dana čeka promena temperature.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike