Gljivica vitlakoča: Celi svet je smatra korovom kukuruza, a Meksikanci je jedu u slast vekovima

09.10.2023

19:09

0

Autor: V. I.

Iako je dugo smatrana za bolest na kukuruzu, danas je ova gljivica cenjena kao gastro poslastica koja dodaje jedinstvenu dimenziju jelima

Gljivica vitlakoča: Celi svet je smatra korovom kukuruza, a Meksikanci je jedu u slast vekovima
Copyright Profimedia

Vitlakoča, poznata i kao "meksički kavijar" ili "meksički tartuf," neobična je i delikatna namirnica koja potiče iz Meksika. Ona se stvara kao rezultat infekcije kukuruza gljivicom nazvanom *Ustilago maydis* pa je zovu i kukuruzna gara. Iako se u mnogim drugim delovima sveta ova vrsta pečurke obično smatra štetočinom za kukuruz, u Meksiku je vitlakoča cenjena kao ukusna i gastronomska poslastica.

Istorija i tradicija

Vitlakoča je prisutna u meksičkoj kuhinji već stotinama godina. Čak su je koristili i Asteci, koji su zvali kvitlakočin, što znači "izraslina koja spava“. Dugotrajna tradicija njegove konzumacije čini ga važnim delom meksičke kulturne baštine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alan Bergo (@foragerchef)

 

Izgled i ukus

Kukuruzna gljivica vitlakoča ima karakterističan izgled - pojavljuje kao tamnosiva ili crna masa na kukuruzu, često s kvrgama ili borama. Ukuso joj je blag i sličan pečurkama, sa notama orašastih plodova i slatkastih tonova kukuruza.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by yumshorts (@yumshorts)

 

Priprema i kuvanje

Najčešće se koristi kao sastojak u raznim jelima meksičke kuhinje, uključujući takose i kesadilje. Može se koristiti kao dodatak za razna jela, često u kombinaciji sa sirom ili povrćem.

Nutritivna vrednost

Vitlakoča je nutritivno veoma bogata namirnica i sadrži vitamine, minerale i proteine. Osim toga, smatra se da poseduje antioksidativna svojstva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alan Bergo (@foragerchef)

 

Popularnost u gastronomiji

Upekos svojoj neobičnoj pojavi, vitlakočaje stekla popularnost ne samo u meksičkoj več i u globalnoj gastronomiji. Restorani širom sveta često jeuključuju u svoje menije kao ekskluzivan sastojak.

Očuvanje tradicije

Poslednjih decenija vitlakoča je postala predmeto interesovanja i očuvanja tradicionalnih poljoprivrednih praksi u Meksiku. Njena kultivacija i upotreba potpomažu u očuvanju biološke raznovrsnosti i agrarne baštine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike