Kuhinja sa UNESCO liste svetske kulturne baštine – otkrijte ukuse Meksika!

07.12.2022

08:42

0

Meksiko je sve. Čitav jedan svet emocija, veselja, duboke ljubavi, strasti prema životu, opsesije ukusima i nepcima koja gore od ljutih papričica

Kuhinja sa UNESCO liste svetske kulturne baštine – otkrijte ukuse Meksika!
Meksička kuhinja - Copyright Promo

Čimičanga, enčilada, kasadilja, tortilja, burito, takosi, gvakamole i naravno – Njeno visočanstvo Tekila! Čak i kada se nabrajaju, meksička jela zvuče kao melodija koja poziva na čas divlji neobuzdani ples, a čas nežan i senzualan. Jer, Meksiko je sve. Čitav jedan svet emocija, veselja, duboke ljubavi, strasti prema životu, opsesije ukusima i nepcima koja gore od ljutih papričica!

Naime, baš kao čitava kultura, i meksička kuhinja je jako šarena, raznovrsna i aromatična, a opet jednostavna i dostupna - čak i nama koji smo ovoliko daleko od te čarobne zemlje. Postoji razlog što je UNESCO uvrstio meksičku kuhinju na listu svetske kulturne baštine. Taj razlog je sama priroda meksičkih jela ali, i odnos Meksikanaca prema svojoj kuhinji, kao neodvojivom delu njihove kulture.

Drevna kuhinja indijanskih plemena

Hrana u Meksiku uzbudljiva je fuzija različitih kulinarskih uticaja, čiju osnovu čine tradicionalna jela indijanskih plemena - Maja, Asteka i Tolteka, koji su prostore Centralne Afrike naseljavali mnogo pre španskih osvajanja.
Njihova jela su bila prilično jednostavna i uglavnom su se sastojala od brojnih kombinacija kukuruza, mahunarki i paradajza, kao i ćuretine. Specijalni tvist u tim receptima nastajao je dodavanjem ljute papričice ali, i nežnog avokada. Zapravo, meksička kuhinja  je toliko raznovrsna da svakako spada u najzdravije  kuhinje  na svetu.

Promo
Meksička kuhinja

 

Španski uticaj na meksičku kuhinju

Sa dolaskom konkvistadora, tradicija domorodačkih Indijanaca poprima i uticaje španskih ukusa. Tako su stvorene mnoge kulinarske ljubavne priče u kojima su namirnice iz Evrope zavodile autohtone sastojke. Tako je i danas, te pirinač, govedina, svinjetina, piletina, vino i beli luk stvaraju savršenu kombinaciju sa sastojcima kao što su kukuruz,  čokolada,  paradajz,  vanila,  avokado,  guava,  papaja,  pasulj,  bundeva,  slatki krompir,  kikiriki,  ćuretina  i razne vrste  ribe.
Španski uticaj u meksičkoj kuhinji ogleda se i u mnogim poslasticama poput alfajoresa, alfenikesa, boraćitosa i  ćurosa. A kao rezultat afričkog ropstva u Novoj Španiji ali, i  Manili galionu, trgovačkom putu između  Akapulka  i Manile, sporadično srećemo i egzotične uticaje azijskog i afričkog kontinenta.

Šta da gricnete u Meksiku?

Pre svega, hteli to ili ne, ukoliko imate sreću da se nađete u Meksiku, naići ćete na svakom koraku na jedan od osnovnih recepata, koji je baza brojnih jela – a u pitanju je tortilja.  Na primer, Chimichanga de Toro je dinstano juneće meso sa povrćem u prženoj tortilji i teško mu je odoleti. Pod nazivom Fajitas  čeka vas svinjsko meso sa povrćem, kukuruzom i crvenim pasuljem, kao savršeno bogat i ukusan obrok.


Koje god jelo da odaberete u samom Meksiku ili meksičkom restoranu, znajte da najveća tajna leži u začinima. Meksikanci su jako ponosni na svoje tradicionalne začine u kojima se koristi mnoštvo biljaka, te ne mogu zamisliti nijedan obrok bez začina kao što su ljuti čili, tucana paprika, mlevena paprika, kim, origano, beli i crni luk, korijander, biber…

Putovanje u Meksiko kroz kuhinju

Da li se i vama mašta probudila na sam pomen ukusnih jela, mirisnih začina, živih boja Meksika i vreline sunca? Već se vidite na nekoj plaži, uz zvuke marijačija, kako pijete Margaritu (inače, i ovaj koktel potiče iz Meksika) ili neko ceđeno voće, dok čekate sve te đakonije da stignu?
Daleko je Meksiko a lepo je sanjariti. Ipak, šta kažete na jedan kraći izlet na ovaj neobično živopisni kontinent? Sigurni smo da nećete odbiti, pogoto kada čujete da ne morate da odete dalje od svoje kuhinje kako biste se našli u sred meksičkog ludila!

Promo
Meksička kuhinja

Uzbudljivo putovanje na Dijamant način

Novi  Dijamant Način donosi začine Meksika  koji bude sva čula! Kombinacija sedam različitih biljaka savršena je podloga da u samom srcu Balkana kreirate Meksiko po svojoj meri. Slatko-ljuti ukus ovog začina zadovoljiće kriterijume i najvećih kulinara, dok olakšava eksperimentisanje u kuhinji na početku duge zime koja nam kuca na vrata. Začin Meksika sadrži samo kvalitetnu morsku so i u potpunosti je bez pojačivača ukusa.

Zagrejte se ukusima Meksika i dodajte boje i ukus u svakodnevicu. Ponekad su nam daleke destinacije i bliže negó što mislimo. Potrebno je samo malo mašte i ljubavi prema pripremanju hrane i ko kaže da vaš dom ne može biti Meksiko na jedno veče?

Kažite ne svemu što je uobičajeno i očekivano! Vamos, muchachos!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike