Monah rumunskog manastira zadivljuje svojim umećem da mrežu zvona pretvori u anđeosku muziku (VIDEO)

12.09.2023

10:58

0

Poput čarobnjaka koji barata čarobnim štapićem, monah povlači konopce kojima su povezana zvona, stvarajući vanzemaljske melodije

Monah rumunskog manastira zadivljuje svojim umećem da mrežu zvona pretvori u anđeosku muziku (VIDEO)
Copyright Profimedia

Za manastir Sihla kažu da je jedno je od retkih mesta u Rumuniji gde nisu prodrle novoratije savremenog sveta. To znači da tamo ne možete da vidite tezge s kineskom i turskom robom jer je sve što postoji u manastiru delo monaha koji ispunjavaju svoje dužnosti. Oni rade na žetvi krompira, nose seno, popločavaju sokak - naprosto, sve što rade, svojim rukama rade, bez pomoći spoljnog sveta.

Smešten u neukroćenom zagrljaju planine Stenišvar, manastir Sihla u Rumuniji otkriva harmoničnu tajnu koja odjekuje kroz njegove dvorane prepune istorije. Dok koračate stazom hodočasnička kroz okrug Neamt, otvara se očaravajuća vizura, gde vas panoramski pogledi dočekuju poput šapata božanskog pripovedanja. Ali nisu samo pejzaži ti koji oduzimaju dah - to je simfonija istorije, misterije i neobičnog mehanizma koji pretvara zvuk zvona u eteričnu melodiju. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Romania (@romania)

 

U srcu manastira Sihla nalazi se drvena sprava, zagonetna tvorevina koja povezuje prošlost sa sadašnjošću. Zamislite monaha koji sedi na drvenoj konstrukciji napravljenoj poput lavirinta, sa nogama koje plešu na pedalama dok ruke vešto vuku konopce - pa on je poput dirigenta nekonvencionalnog anđeoskog orkestra. Ovaj neobičan izum vezuje sva manastirska zvona, drevna i istrošena, u jedan izvor predivne melodije. Povlačenjem užeta i pritiskom na pedalu vazduh odjekuje poput zvuka vekova, a svako zvono peva svoje poglavlje istorije. Čovek, naprosto, i da hoće, ne može ostati ravnodušan.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike