Ovako su plesali narodi Anda: U čast bogu groma, snažno su udarali u pod oponašajući zvuke grmljavine

23.08.2023

21:21

2

Konstruisali su podijum tako da odjekuje i da može da stvara snažne zvukove

Ovako su plesali narodi Anda: U čast bogu groma, snažno su udarali u pod oponašajući zvuke grmljavine
Copyright Profimedia

Narod koji je živeo u planinama Anda, otprilike jedan vek pre nego što je carstvo Inka uspostavilo svoju vlast 1400. godine, upražnjavao je određenu vrstu plesa prilikom ceremonija u čast bogu groma, tokom kojeg su snažno udarali u pod oponašajući zvuke grmljavine.

Iskopavanja na lokalitetu u peruanskim Andima zvanom Vijeho Sangajaiko otkrila su da su pripadnici stočarske i uzgajivačke grupe Čokorvosi, koji su bili podanici carstva Inka tokom većeg dela istorije, konstruisali podijum tako da odjekuje i da može da stvara snažne zvukove, oponašajući tako veliki bubanj po kojem bi 20 ili 25 ljudi moglo da pleše istovremeno, prenosi Sajens njuz.

 

 

- Iskopavanjem dela platforme otkriveno je šest sedimentnih naslaga koje se sastoje od raznih mešavina muljevite gline, peska, pepela i drugih materijala - rekao je arheolog sa Univerziteta u Buenos Ajresu Kevin Lejn.

Španski istorijski dokumenti opisuju verovanja Čokorvosa u božanstva groma, munja, zemljotresa i vode, a verovanja u natprirodno su možda inspirisala drevne ceremonije u Vijeho Sangajaiku koje su uključivale ples sa tabananjem kojim su se oponašali prepoznatljive udari groma, rekao je on.

Dokazi o drugim strukturama koje menjaju zvuk takođe su pronađeni na andskim lokacijama starijim od Vijeho Sangajaika, kao na primer rogovi od školjki pronađeni u ceremonijalnom centru na lokalitetu starom oko 3.000 godina zvanom Čavin de Huantar, koji su mogli proizvesti niz zvukova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike