Kameni grad - biser Zanzibara! Saznajte šta obavezno treba posetiti u prestonici "ostrva začina" (FOTO)

22.08.2023

19:21

0

Ovaj grad je bio jedinstveno mesto susreta afričke, indijske, arapske i evropske kulture

Kameni grad - biser Zanzibara! Saznajte šta obavezno treba posetiti u prestonici "ostrva začina" (FOTO)
Copyright Pixabay

Kameni grad (Stone town) istorijsko je središte grada Zanzibara, glavnog grada istoimenog arhipelaga. Kao primarna trgovinska stanica na putevima začina, svile i trgovine robljem kroz više od milenijuma, ovaj grad je bio jedinstveno mesto susreta afričke, indijske, arapske i evropske kulture. To je jedan od retkih preostalih drevnih gradova u Africi.

Njegova lepota i istorijska vrednost su mu obezbedile zasluženo mesto na Uneskovoj listi svetske baštine.

Ovaj grad nije samo vizuelno lep, sa starim kolonijalnim zgradama i poznatim "Zanzibari vratima", već će vaša čula biti preplavljena mirisom mora i začina, kao i pozivima na molitvu koji odzvanjaju s minareta.

 

Za zaljubljenike u istoriju i kulturu, Kameni grad nudi mnogo aktivnosti.

Ovo su neke od naših preporuka:


Lokalne pijace 

Obilazak pijace Forodhan jedna je od najpopularnijih aktivnosti u Kamenom gradu. Ona se otvara u popodnevnim satima, u 17 časova i radi do 21 čas.

24sedam/Ivan Pavlović
 

 

Ovde se lokalni stanovnici i turisti okupljaju u vreme obroka - šareni štandovi i roštilji puni su ćevapa, lokalne ribe, kokosovog hleba, pečenog kukuruza, slatkih krompira čapatija i svežih voćnih napitaka. Ovo je jedno od najživljih područja grada, a hrana nije samo ukusna već i veoma jeftina.

24sdam/Ivan Pavlović
 

 

Još jedna popularna pijaca u Kamenom gradu je Darajani pijaca, gde se mogu naći dobri začini, sveže meso, voće i povrće.

24sedam/Ivan Pavlović
 

 

Za one koji preferiraju mirniji obilazak pijace, najbolje je otići rano ujutro, kada prodavci postavljaju svoje tezge, a proizvodi su najsvežiji.


Stari market robova i Katedrala Hristove crkve

Stara anglikanska katedrala Hristove crkve izgrađena je simbolično preko starog stuba za bičevanje na najvećem tržištu robova na ostrvu, a podigao ju je britanski abolucionista.

24sdam/Ivan Pavlović
 

 


Sultanova palata - Beit al-Sahel

Veličanstvena Sultanova palata jedna je od glavnih istorijskih građevina Kamenog grada. Unutra se možete upoznati sa istorijom Zanzibara uz besplatno vođenje turističkog vodiča (preporučena napojnica), i uz ulaznicu od samo tri dolara (u vreme pisanja).

24sedam/Ivan Pavlović
 

 

Stara arapska tvrđava

Impresivna zgrada je sagrađena krajem 17. veka na temeljima starog portugalskog utvrđenja. U njoj se nalazi galerija umetnosti i suvenira, kao i impozantan amfiteatar. Ako možete, pokušajte da prisustvujete nastupu uživo na otvorenom amfiteatru - svake godine u februaru ovde se održava muzički festival Sauti za Busara, na kojem nastupaju muzičari iz cele Afrike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike