Da li ste znali da neki tipovi zemljišta imaju sposobnost da "pevaju"? Saznajte šta je to fenomen "pevajućeg peska"

22.08.2023

21:21

0

Fenomen "pevajućeg peska" nije samo fascinantan zbog svoje zvučne dimenzije, već i zbog svoje geološke važnosti

Da li ste znali da neki tipovi zemljišta imaju sposobnost da "pevaju"? Saznajte šta je to fenomen "pevajućeg peska"
Copyright Profimedia

Da li ste znali da neki tipovi zemljišta imaju sposobnost da "pevaju"?

Naime, tokom određenih peskovitih klizišta, peščane dine vibriraju poput muzičkih instrumenata, stvarajući impozantan zvuk. Naučnici nazivaju ovaj fenomen "pevajući pesak". Najčešće note koje "sviraju" dine su G, E ili F.

Ovaj izuzetan prirodni fenomen je proučavan od strane istraživača širom sveta. Nedavna istraživanja su otkrila da su vibracije uzrokovane klizanjem peska duž padina dina, što dovodi do stvaranja zvuka sličnog tonovima muzičkih nota. Ova pojava je privukla pažnju kako naučne zajednice, tako i ljubitelja prirode i muzike.

Fenomen "pevajućeg peska" nije samo fascinantan zbog svoje zvučne dimenzije, već i zbog svoje geološke važnosti. Razumevanje ovog fenomena može pružiti dublji uvid u mehanizme kretanja peska i oblikovanja dine. Ovo znanje može biti korisno za istraživanje procesa erozije i promena u pejzažima pustinjskih područja.

Iako se pevajući pesak često povezuje sa pustinjskim dinama, slični fenomeni su primećeni i na drugim mestima, kao što su obale jezera ili kamene formacije. Ovi zvuci prirode nas podsećaju na duboke tajne koje priroda krije i kako su i najmanje promene u okruženju sposobne da proizvedu izuzetno zadivljujuće efekte.

U svakom slučaju, "pevajući pesak" ostaje misteriozan i inspirativan, podsećajući nas na to koliko je svet oko nas bogat različitostima i čudima koje tek treba istražiti.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike