Smrtonosni rituali lepote kroz vekove: Paraliza, ludilo, trovanje, pa i smrt - na kožu stavljale balegu i arsen, posledice bile strašne

10.08.2023

21:12

0

Autor: K. O.

Sve za lepotu! I to bukvalno

Smrtonosni rituali lepote kroz vekove: Paraliza, ludilo, trovanje, pa i smrt - na kožu stavljale balegu i arsen, posledice bile strašne
Copyright Profimedia

Kroz vekove, žene su oduvek ulagale trud u ukrašavanje svog lica i tela, a stvaranje kozmetičkih preparata koji bi pratili modu bila je unosna delatnost.

Međutim, te kozmetičke navike su često bile opasne i nezdrave, čak i smrtonosne. Srećom, sastojci koji se koriste u današnjoj šminki i kozmetičkim proizvodima su se promenili.

U prošlim vekovima, trend je bio imati belu i besprekornu kožu, posebno među mladim damama i plemkinjama renesanse. Ovaj simbol je označavao da su te žene bile oslobođene težih radova na suncu, kao što su radovi na polju. Da bi postigle taj izgled, koristile su mešavinu olova, sirćeta, arsena, balege i drugih supstanci koje su nanosile na lice preko belanaca. Iako bi ovime postigle srebrnast sjaj na koži, takođe bi izazvale paralizu, ludilo i čak smrt.

Vremenom, olovo bi kvarilo kožu tokom vlažnih uslova, izazivajući koroziju i otvaranje rana na licu. Olovo bi polako prodiralo kroz kožu i dospevalo u krvotok, izazivajući simptome trovanja kao što su opadanje kose, ispadanje zuba, glavobolje, ukočenost mišića i mentalni poremećaji. Kraljica Elizabeta I, na primer, koristila je kozmetiku sa visokim sadržajem teških metala poput arsena, žive i olova, što se pretpostavlja da je doprinelo njenim nestabilnim emocionalnim stanjima, depresijom i smrću.

Profimedia
 

U elizabetanskom periodu, mnoge Engleskinje su oponašale izgled svoje kraljice, pa je crvena kosa bila veoma popularna. Da bi postigle tu boju kose, koristile su puder napravljen od latica šafrana i sumpora, iako je sumpor bio toksičan i izazivao glavobolje, mučninu i krvarenje iz nosa.

Kozmetički tretmani tog vremena često su uključivali čudne i opasne sastojke. Žene su koristile sopstveni urin ili urin životinja kako bi imale svežiji ten. Takođe su stavljale volovsku balegu na lice kako bi se rešile bubuljica. Postojale su i maske napravljene od žive i terpentina, koje su ostavljane na licu osam dana, a potom se skidale parom i hlebom.

Da bi izbelile zube, ljudi su koristili pastu napravljenu od različitih sastojaka poput žita, plavca, aloje, meda, cimeta, bisera, slonovače, dunje i oraha, ali su srebrna i zlatna folija koja je korišćena bila otrovna i abrazivni prah bi oštetio zubnu gleđ.

Profimedia
 

Čak i muškarci su eksperimentisali sa čudnim sastojcima. Ćelavi muškarci su koristili mešavinu izmeta pacova, meda i soka od luka kako bi podstakli rast kose.

Još ekstremniji slučaj je Diana de Poitiers, ljubavnica francuskog kralja Henrija II, koja je pila tečno zlato kako bi zadržala mladalački izgled. Iako je tečno zlato trebalo da se pije jednom mesečno, Diana je to činila svakodnevno, što ju je dovelo do teške anemije i trovanja živom.

Ukratko, kroz istoriju su se primenjivali veoma opasni i neobični kozmetički tretmani, često s tragičnim posledicama. Srećom, današnji standardi i sastojci za kozmetičke proizvode su mnogo sigurniji i zdraviji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike