U gradu koji nikad ne spava i kuće imaju oči

29.08.2021

16:00 >> 16:41

0

Autor: A.G.

Magazin Forbs je Sibinj uvrstio na listu 10 idiličnih mesta za život

U gradu koji nikad ne spava i kuće imaju oči
Copyright Profimedia

Poznata regija u Rumuniji Transilvanija nema samo grofa Drakulu kao atrakciju koja privlači turiste. U gradu Sibinju u istoj regiji postoji netipična pojava u arhitekturi koja je podjednako atraktivna za posetioce. U pitanju su kuće koje imaju oči.

Jedna od stvari zbog kojih Sibinj ostavlja poseban utisak na posetioce je šetnja ulicama grada u kojoj nećete prestati da se osećate čudno i prilično „jezivo“ kao da vas neko posmatra “. I to nema nikakve veze sa vašom maštom.

Profimedia

Pročitajte još:

Posebno su interesantne kuće koje imaju “oči“ na krovovima, pa izgledaju kao da vas pažljivo posmatraju dok šetate gradom. Upravo zbog toga, ovaj gradić nosi nadimak “Grad s očima”. Njegove oči su postale prepoznatljiv simbol i najpoznatija turistička atrakcija.

Većina objekata je izgrađena u 19. veku, mada sama pojava potiče iz 15 veka. Ovaj srednjovekovni grad odlikuje prelepa arhitektura sa baroknim elementima, ali je u dobroj meri primetan i nemački uticaj. Jedinstveni stil ne samo da izaziva radoznalost posetilaca, već pruža osećaj kao da grad nikada ne spava.

Magazin Forbs je Sibinj uvrstio na listu 10 najidiličnijih mesta za život u Evropi, u njemu živi oko 150.000 stanovnika i sastoji se od gornjeg i donjeg dela grada koje povezuju vijugave i romantične uličice.

Profimedia

Pročitajte još:

Zgrade u tipičnom arhitektonskom stilu reflektuju mađarsko-nemački uticaj, a mnoge imaju zajedničku karakteristiku na krovu, male prozore u potkrovlju koji se pojavljuju kao kapci koji gledaju prema ulici. Jer Sibinj je nekada bio administrativni centar i glavni grad Siebenburger Sachsena, nemačkog govornog područja Transilvanije.

Prema predanju, Nemci su prilikom osvajanja ove regije namerno izgradili oči na kućama kako bi ulivali strah ljudima, a takav utisak je posebno naglašen u večernjim i noćnim časovima, jer ove kuće nikad ne spavaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike