Neobjašnjivo čudo prirode: Ženka krokodila zatrudnela bez mužjaka

08.06.2023

19:02

0

Autor: K. B.

U zoološkom vrtu u Kostariki, ženka krokodila je iznenadila stručnjake samostalnom trudnoćom

Neobjašnjivo čudo prirode: Ženka krokodila zatrudnela bez mužjaka
Copyright Freepik

Prema izveštaju BBC-a, u januaru 2018. godine, osamnaestogodišnja ženka krokodila položila je jaje u parku Reptilanija. Iako je fetus bio u potpunosti formiran, nažalost, rođen je mrtav. Ova neobična situacija privukla je pažnju naučnog tima parka, s obzirom da je životinja bila odvojena od drugih krokodila celog svog života. Stručnjaci iz Virdžinije su potvrdili da je fetus 99,99 odsto genetski identičan majci, što ukazuje da nije bilo očeva prisutnih. Ovo je prvi zabeleženi slučaj samoreprodukcije kod krokodila, iako se fenomen "devičanskog rođenja" ili partenogeneze ranije javljao kod nekih vrsta ptica, riba i gmizavaca.

Freepik
 

Naučnici veruju da je ova sposobnost verovatno nasleđena od evolucionog pretka, budući da su i dinosauri takođe bili sposobni za samoreprodukciju. Ipak, još uvek nije potpuno razjašnjeno zašto se partenogeneza javlja kod različitih vrsta. Pojavnost ovog fenomena u naučnoj literaturi može biti rezultat povećane pažnje i proučavanja naučnika.

Jedna naučna teorija sugerira da se partenogeneza može javljati kod vrsta koje su ugrožene ili na ivici izumiranja. Međutim, detalji ove pojave i njeni uzroci još uvek ostaju nejasni.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike