Jezik mu pocrneo, a onda su počele da rastu i dlake: Pacijent ostao šokiran kada su mu lekari saopštili dijagnozu (FOTO)

21.04.2023

11:42

0

Ovaj neobičan simptom se pojavio nakon što je muškarac bio na dijeti od pasirane hrane i tečnosti zbog pretrpljenog moždanog udara

Jezik mu pocrneo, a onda su počele da rastu i dlake: Pacijent ostao šokiran kada su mu lekari saopštili dijagnozu (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Muškarac iz Indije star 50 godina posetio je dermatološku kliniku nakon što mu je jezik pocrneo i po njemu počele da rastu guste dlake. Ovaj neobičan simptom se pojavio nakon što je muškarac bio na dijeti od pasirane hrane i tečnosti zbog pretrpljenog moždanog udara. Lekari su dijagnostikovali da pati od zdravstvenog stanja koje se zove "lingua villosa nigra", odnosno crni dlakavi jezik.

Muškarac je pre tri meseca doživeo moždani udar koji mu je paralisao levu stranu tela, a dva i po meseca nakon toga njegovi negovatelji su primetili "crnu pigmentaciju" koja je prekrivala površinu njegovog jezika. Crni sloj na njegovom jeziku bio je sastavljen od dugih, tankih vlakana, sa svetlim, žutim naslagama, verovatno komadićima hrane razbacanim po celoj površini.

Uzorci sluzi su uzeti da bi se utvrdilo ima li abnormalne količine bakterija ili gljivica, ali su rezultati bili negativni. Sa ovim nalazima postavljena je dijagnoza crnog dlakavog jezika (BHT).

Crni dlakavi jezik nastaje kada se sitne kvržice u obliku konusa na površini jezika, koje se nazivaju filiformne papile, ne linjaju. Mogu da narastu oko milimetar pre nego što se odvoje od jezika. Ako se vrh jezika ne podvrgava redovnoj abraziji, ove papile mogu narasti do 18 milimetara. Suva usta su još jedan faktor rizika, prema izveštaju slučaja.

Srećom, crni dlakavi jezik je obično bezopasan i kratkotrajan. U slučaju ovog pacijenta, brzo se očistio jednostavnom oralnom higijenom, a promena boje je nestala posle 20 dana. Pacijent i negovatelji su dobili savete u vezi sa pravilnim merama čišćenja kako bi se izbeglo ponovno pojavljivanje ovog zdravstvenog stanja. Ovaj slučaj je objavljen u medicinskom časopisu "JAMA Dermatology" u martu 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike