Izronilo neobično stvorenje iz mora: Liči na vanzemaljsko biće, a pogledajte tek kako se kreće (VIDEO)

16.04.2023

10:31

0

Jedna od zanimljivih karakteristika peščanog dolara, kao i ostalih morskih ježeva, je sposobnost da sami obnavljaju svoje telo

Izronilo neobično stvorenje iz mora: Liči na vanzemaljsko biće, a pogledajte tek kako se kreće (VIDEO)
Copyright Printscreen/Twitter

Na društvenoj mreži Twitter, pojavio se video koji prikazuje dosta neobično, pa čak i pomalo jezivo morsko biće. Snimak prikazuje čoveka koji pronalazi biće na plaži, uzima ga u ruku, nakon čega biće počinje da se migolji u talasastim pokretima koji izgledaju kao da dolaze sa neke druge planete. Međutim, kako je kasnije utvrđeno, reč je o peščanom dolaru - vrsti morskog ježa koja je poznata po svom karakterističnom izgledu i važnoj ulozi u morskom ekosistemu.

Peščani dolar je ravno i kružno biće koje dostiže prečnik od oko 10 centimetara, a prekriven je ljuskama koje čine pet rebara, sa različitim uzorcima i crtežima na površini. Ova vrsta morskog ježa se najčešće može naći u plitkim i umereno dubokim vodama tropskih i umerenih područja, uključujući severni Atlantik, Sredozemno more, severni Tihi okean i severozapadni Pacifik. Peščani dolar se hrani planktonom i drugim sitnim organizmima koje pronalazi u plimi i oseku, a njegova hrana su i alge, bakterije, mrtve ribe i ostaci drugih organizama.

Jedna od zanimljivih karakteristika peščanog dolara, kao i ostalih morskih ježeva, je sposobnost da sami obnavljaju svoje telo. U slučaju da im se neki delovi tela oštete, oni će se regenerisati i ponovo stvoriti novi. Zbog ove sposobnosti, na plažama se često mogu naći mrtvi peščani dolari različitih stupnjeva regeneracije, od delimičnog do potpunog.

Peščani dolar igra važnu ulogu u morskom ekosistemu, jer se hrani sitnim organizmima i tako pomaže u održavanju ravnoteže u okeanu. Njegove ljušture i ostaci služe kao skloništa i hrana za druge morske organizme. Međutim, iako je postao popularan suvenir na plažama, zbog važnosti u održavanju ravnoteže u okeanu, potrebno je paziti na njihovu zaštitu i ne skupljati ih u velikim količinama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike