Nemojte paliti šibice, pritisnite prekidač na zidu: Zanimljivo obaveštenje na vratima hotelskih soba

08.04.2023

09:01

0

Autor: I.K.

Društvenim mrežama kruži fotografija koja svedoči o tome kako je uvođenje električnog svetla uticalo na ljude

Nemojte paliti šibice, pritisnite prekidač na zidu: Zanimljivo obaveštenje na vratima hotelskih soba
neobičan natpis na vratima soba hotela "Koronado" u Kaliforniji - Copyright Profimedia

Hotel "Del Koronado", na istoimenom ostrvu na ulazu u zaliv San Dijega, izgrađen 1887. godine, osim što je ugostio najveće holivudske zvezde među kojima su Merilin Monro, Čarli Čaplin, Bred Pit, Opra Vinfri, ali 10 američkih predsednika i svetske milionere, ostaće u istoriji poznat i po neobičnom natpisu na vratima svojih 685 soba. 

Inovativan po načinu gradnje, a u to vreme u izgradnju je uloženo fantastičnih milion dolara, ovaj hotel bio je pionir u brojnim oblastima, pa i u elektrifikaciji. Ostaće u istoriji zapisan po tome što je prvi uveo električne sijalice. Elektrifikaciju je, kažu, nadgledao lično Tomas Edison, američki fizičar, među čijim je najznačajnijim pronalascima električna sijalica.

 

Kao što svaka novina izaziva kod ljudi oprez, tako je vlasnik morao da upozori svoje goste kako da koriste ovo "tehnološko čudo".

"Ova soba je opremljena Edison električnim svetlom. Ne pokušavajte da zapalite šibicom. Jednostavno okrenite prekidač na zidu pored vrata. Korišćenje električne struje za osvetljenje ni na koji način ne oštećuje zdravlje, niti utiče na čvrstoću sna", pisalo je na tabli koja je bila zakačena na sva vrata hotelskih soba, piše upi.com.

Wikimedia/Ruth Hartnup
na vratima svake sobe u hotelu stajalo je ovo obaveštenje

Hotel je svečano otvoren 1887. godine, a dnevno za smeštaj je trebalo izdvojiti najmanje tri dolara.

Osim činjenice da je hotel prvi uveo električnu energiju, pola veka kasnije je ponovo bio pionir u energetici, ugradivši panele koji su hotel toplom vodom i strujom snabdevali iz sunčeve energije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike