Italija - kako doživeti stotu?

25.09.2020

11:45 >> 09:45

0

Tajna dugovečnosti stanovnika čizme

Italija - kako doživeti stotu?
Copyright Profimedia

Šta to Italijani rade bolje od ostatka Evrope?

Italijani su evropski rekorderi u dugovečnosti sa skoro 15.000 ljudi starijih od 100 godina. Najviše stogodišnjaka živi u Trstu.

Ova zemlja prkosi evropskoj tendenciji, po kojoj muškarci žive duže od žena, te su u Italiji žene dugovečnije i žive u proseku osamdeset pet godina, a muškarci četiri godine manje. Već nekoliko godina Italija je na prvom mestu u svetu po malom natalitetu, na svakih stotinu preminulih rodi se tek 67 beba.

Međutim, šta je to tako posebno u Italiji da održava ljude tako dugo zdravim?

Počnimo od italijanskog načina i tempa života. Pre svega, tempo je mnogo sporiji nego, recimo, u SAD. Ovaj narod ceni svoje slobodno vreme, održava bliske porodične veze, voli duge šetnje i mnogo sunca. Tako ćete svakodnevno na ulici sresti roditelje koji se igraju i šetaju sa svojom decom, tri generacije koje provode zajedno vreme, muškarce i žene starije od osamdeset godina kako voze bicikle. Jednostavno, manje voze, više šetaju.

profimedia

Tajna je i u hrani. Mediteranskoj. Istraživanja su pokazala da ishrana fokusirana na ribi, mahunarkama, maslinovom ulju i maslauc, uz izbegavanje pržene hrane, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti za 30 procenata. Na trpezi prosečne italijanske porodice naći ćete žitarice, voće, povrće, orašaste plodove, ribu i vrlo malo svežeg crvenog mesa. Ovakvom ishranom Italijani dobijaju dovoljne količine vitamina, proteia, antioksidanasa i omega masnih kiselina.

Vino je tek posebna stavka. Tradicija ovog naroda podrazumeva i uživanje u crvenom vinu. Ne samo što je ukusno, već podiže raspoloženje, a prema podacima klinike „Majo“, antioksidansi u vinu sprečavaju bolesti srca.

Izvedite zaključak i naučite nešto od Italijana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike