Policija spasila decu iz opasnog kulta: Zovu ih "jevrejskim talibanima", a krili su se u džungli (VIDEO)

27.09.2022

10:26

0

Autor: N. Pavlović

Osnivač kulta se udavio u reci 2017. godine

Policija spasila decu iz opasnog kulta: Zovu ih "jevrejskim talibanima", a krili su se u džungli (VIDEO)
lev-tahor - Copyright Youtube/Crime Beat TV

Policija je upala u sklonište jevrejske sekte Lev Tahor, u meksičkoj džungli, odakle su izvukli decu i starije tinejdžere.

Grupa se tereti da krijumčari maloletnike, a deca će biti prebačena u Izrael gde žive njihovi rođaci.

Lev Tahor (Čisto srce) je poznata po ekstremističkim verovanjima i pravilima ponašanja kojih članovi moraju strogo da se pridržavaju.

Zagovaraju dečje brakove, a kazne i za najmanje prekršaje su veoma oštre. Žene i devojčice moraju da budu potpuno pokrivene odećom. Zbog svojih ubeđenja sekta je dobila naziv "jevrejski talibani".

Policija je upala u njihovo sedište koje se nalazi oko 17 kilometara severno od Tapačule u državi Čiapas.

Dečaci i devojčice su brzo odvojeni od ostatka grupe zbog straha da bi odrasli mogli da utiču na njih.

Meksička policija je sarađivala sa četiri volontera iz Izraela, uključujući i nekadašnje agente Mosada, kako bi sproveli operaciju. Akcija je pokrenuta još pre dve godine kada je rođak jednog člana grupe zamolio agenta za pomoć.

Tim je putovao i u Gvatemalu gde postoji ogranak sekte od 2014. godine, a sarađivali su i sa lokalnim vlastima i privatnim istražiteljem. Oko 50 članova je u januaru ilegalno prešlo u Meksiko gde se nastavilo sa praćenjem njihovih aktivnosti. Nastanili su se u džungli, severno od Tapačule.

Vođstvo Lev Tahora se u Gvatemali našlo u žiži javnosti 2018. godine kada su optuženi za kidnapovanje. Naime, oteli su dvoje dece koje je majka prethodno odvela u Njujork. Posle tri nedelje su pronađeni u Meksiku. Devet članova je optuženo za umešanost u slučaju, a u zatvoru je završio i osnivačev sin i aktuelni lider Nahman Helbrans.

Rabin Šlomo Helbrans je Lev Tahor osnovao u Izraelu 1988, a kasnije se preselio u SAD. Odležao je dve godine u zatvoru zbog kidnapovanja 1994. godine. Udavio se u reci u Meksiku 2017.

Veruje se da sekta broji oko 350 članova koji se sele od zemlje do zemlje poslednjih godina jer nailaze na veliki otpor lokalnih vlasti. Ima ih u Izraelu, SAD, Severnoj Makedoniji, Maroku, Meksiku i Gvatemali. Oko 80 ljudi i dalje boravi u Gvatemali.

Izraelski sud ih je proglasio opasnim kultom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike