Velikani koji mogu trčati brže od automobila, a na ovaj način mogu ubiti čak i lava!

10.03.2023

21:19

0

Autor: I. P.

Nojevi imaju izuzetno moćne noge koje su "opremljene" smrtonosnim kandžama

Velikani koji mogu trčati brže od automobila, a na ovaj način mogu ubiti čak i lava!
Copyright Pixabay

Nojevi su velike afričke ptice neletačice iz reda trkačice. Poznati su po svojoj veličini, dugim nogama i izuzetno brzom trčanju. Zapravo, nojevi su jedne od najbržih kopnenih životinja na svetu i mogu da trče brže od prosečnog automobila!

Nojevi mogu narasti do visine od 2,5 metara, a težiti i više od 150 kilograma. Imaju karakterističnu izduženu glavu i vrlo mali mozak u odnosu na svoju veličinu. Ove ptice su biljojedi i hrane se travom, voćem i semenkama.

Pored svog impresivnog trkačkog znanja, nojevi su takođe poznati po svom perju koje se koristi za ukrašavanje i kao materijal za izradu umetničkih predmeta. Iako su nojevi nekad bili ugrožena vrsta, sada su sve više uzgajani na farmama zbog mesa, jaja i perja.

Pixabay
 

Mužjaci se prepoznaju po crno-belom perju na krilima i repu. Ženke su neupadljivije i boja perja im je smeđesivkasta. Kad crno-bela pera sasvim izrastu, mogu da se otkinu. Ptica to neće osetiti jer će joj ubrzo izrasti nova. Pera su mekana i služe kao izolacija.

Pixabay
 

Noj zaista može da ubije lava

Nojevi se od ostalih ptica razlikuju i po tome što jedini imaju samo dva kratka i snažna prsta, dok sve ostale ptice imaju tri ili četiri. Ta osobina je zapravo adaptacija, a pomaže mu pri trčanju. Korak mu je dugačak 1-1,5 m, a kad trči juri koracima od 2 do 4,5 m. Na kraćim razdaljinama razvije brzine od 60-70 km/h za dve sekunde. Noj na kraju unutrašnjeg prsta ima kandžu kojom može da raspori lava ili jednim udarcem da usmrti čoveka!

Da, dobro ste pročitači nojevi imaju izuzetno moćne noge koje su "opremljene" smrtonosnom kandžom.

Pixabay
 

Njihov udarac će lako povrediti ili ubiti lava. Nojevi se na ovaj način štite od i drugih predatora kao što su hijene, krokodili i gepardi! 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike