Jedan od najpoznatijih simbola Holandije! Remek-dela viša od piramida koja su služila za odbranu od nacista

22.08.2022

12:32

0

Autor: 24sedam

Izvorno korišćene kao mlinovi, ali i kao sredstva komunikacije

Jedan od najpoznatijih simbola Holandije! Remek-dela viša od piramida koja su služila za odbranu od nacista
profimedia-0013156054 - Copyright Profimedia

Holandske vetrenjače uživaju kultni status i obično se ubrajaju, uz klompe, gauda sir i bicikle, kao najprepoznatljiviji simboli Holandije.

Iako ih najpre povezujemo sa Holandijom, malo je poznato da su vetrenjače zapravo izumeli drevni Kinezi. Postoje čak i dokazi da su Kinezi gradili vetrenjače hiljadu godina pre nove ere, a potom su ih preuzeli Persijanci.

Dok neki tvrde da su na taj način vetrenjače stigle do Zapada, drugi tvrde kako su se na evropskom tlu onee pojavile nezavisno od Istoka. Prva evropska vetrenjača podignuta je u Belgiji 1040. godine.

Profimedia
 

U Amsterdamu postoji samo 8 vetrenjača

Među desetinama vetrenjača koje su nekada stajale u Amsterdamu, samo 8 je preživelo do danas. Mnoge od ovih mašina su prvobitno bile okružene drugim vetrenjačama, koje su od tada demontirane ili uništene.

Možda nisu izgradili prvu vetrenjaču, ali imaju najvišu

Reč je o modernoj vetrenjači neverovatnih proporcija. Visoka je čak 245 metara, što je čini višom od egipatskih piramida i malo nižom od Ajfelovog tornja. Izgradila je američka firma General Electric u roterdamskoj luci i za sada je u fazi testiranja, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Zanimljivo je da su vetrenjače svojevremeno služile i kao mlinovi koji su drobili žitarice teškim kamenom. Bio je to mukotrpan proces za stanovnike sve dok nisu otkrili da i vetar može pokretati vetrenjaču.

Holandska sela komuniciraju preko jedara svojih vetrenjača

Pre masovne komunikacione tehnologije, vetrenjače u Holandiji bile su među glavnim izvorima informacija za hiljade ljudi. Da bi preneli osnovne poruke kao što su tuga ili radost, mlinari bi pomerali jedra svojih mlinova na određene pozicije, koje su skoro univerzalno shvaćene u Holandiji. Čak i danas, holandske vetrenjače stoje u žalosnom položaju tokom vremena nacionalne žalosti.

Profimedia
 

Upravo ova metoda pomagala je Holanđanima u Drugom svetskom ratu

Tokom nemačke okupacije Holandije u Drugom svetskom ratu, upravo je prethodno spomenuta metoda komunikacije pomagala Holanđanima. Naime, pomoću vetrenjača i njenih mlinova koje su koristili za signalizaciju, vojnici i mlinari mogli su da šalju poruke o nadolazećem nemačkom napadu. Nažalost, to im nije previše pomoglo jer je Nemačka okupirala Holandiju, ali vetrenjače su zato ušle u istoriju na dobroj strani.

Tokom proteklog milenijuma, u Holandiji je izgrađeno bezbroj vetrenjača. Do danas je opstalo oko 1.000 i mnoge su danas zaštićene kao nacionalni spomenici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike