Neverovatno selo samo za ljude sa demencijom u kome su lekari na tajnom zadatku

12.10.2022

18:32

0

Autor: 24sedam

U Hogevejk se primaju samo pacijenti kategorisani kao "teški slučajevi demencije ili Alchajmerove bolesti"

Neverovatno selo samo za ljude sa demencijom u kome su lekari na tajnom zadatku
profimedia-0180094042 - Copyright Profimedia

Selo Hogevejk je zatvorenog tipa i zamišljeno je kao centar za starije osobe koje pate od raznih oblika demencije.

Ono ima sve što je potrebno za normalan život – supermarket, parkove, frizerski salon, restoran, kafić i pozorište, a u 23 kuće žive ukupno 152 starije osobe. Svaka kuća opremljena je drugačije i u njoj živi 6 do 7 osoba, svako ima svoju sobu, a zajednički su im kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

Naime, tvorci Hogevejka došli su na ideju da stvore svet koji će obolelima pružiti normalan život u meri u kojoj je to moguće. Tu se stanovnici tretiraju kao obični ljudi i bezbedno kupuju, kuvaju, idu kod frizera i rade sve ostale stvari kao sav normalan svet.

Profimedia
 

O stanovnicima brine 250 gerijatrijskih sestara i specijalista sa punim i povremenim radnim vremenom, koji lutaju gradom i imaju zanimanja u selu, kao što su blagajnici, prodavci i službenici pošte. Kasirka u supermarketu, upravnik restorana, svi su na tajnom zadatku, specijalno obučeni za brigu o dementnim osobama.

Negovatelji nose uobičajenu dnevnu odeću, a ne medicinsku i uklapaju se u ulogu u kojoj će demencija biti podnošljivija, a većina stanara misli da živi u pravom, normalnom naselju.

Profimedia
 

Stanovnici u svakoj kući imaju veliku spavaću sobu, a zatim se sastaju sa ostalim stanovnicima sa kojima dele dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju. Nema brava na vratima i stanovnici mogu slobodno da se mešaju, šetaju po selu, uključujući i izbor da posete supermarket ili kafić, baš kao što bi to učinili u stvarnom svetu.

Profimedia
 

Hogevejk svojim stanovnicima koji pate od demencije nudi maksimalnu privatnost i autonomiju. Selo ima ulice, trgove, bašte i park gde stanovnici mogu bezbedno da slobodno šetaju. Iako su senilni, oni su i srećni, budući da imaju potpunu sigurnost, a u isto vreme i slobodu.

Centar je otvoren 2009. godine, izgradnju je finansirala holandska vlada sa 17,8 miliona eura, a cena mesečnog boravka u ovom selu košta skoro 5.000 eura.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike