Novi trend – proteinska kafa od koje se mršavi

28.09.2020

20:00 >> 10:48

0

Više nije neuobičajeno u kafu dodati med, cimete ili kokosovo ulje. Najnoviji trend je dodavnje surutke u prahu, soje, kolagena ili gljiva.

Novi trend – proteinska kafa od koje se mršavi
Copyright Pixabay

Više vam neće biti potreban doručak ako u kafu dodate surutku u prahu! Na taj način crni jutarnji napitak postaje funkcionalan proteinski doručak.

Za one koji nisu upućeni, surutka je protein, zapravo vodeni deo koji se odvaja od svežeg sira. U prodaji se nalazi u prahu i čak sa dodacima vanile ili čokolade. Kada je dodate u šoljicu, kafa postaje penasta i gušća.

U kafu se može dodati i prah soje i kolagen, ali je surutka nutritivno najbogatija. Ima veliki broj aminokiselina, svih devet, ali i nekoliko sastojaka koji štite imuni sistem. Najviše je upotrebljavaju spotisti koji žele da izgrade mišićnu masu i sagore masti.

Nutricionisti kažu da je potrebno pojesti otprilike jedan gram proteina po kilogramu težine. Međutim, dijetetičari upozoravaju da sve zavisi o polu, cilju i telesnoj aktivnosti. Tako, na prime, 100 grama pilećih prsa nije isto što i 100 grama proteina. Poznata španska dijetetičarka Paloma Kvintana smatra da ne treba puno kalkulisati:

-Ako tokom dana svi vaši obroci sadrže proteine, kao što su riba, jaja, meso ili mahunarki, onda vam ne treba surutka u kafi. Ali, ako se ne hranite baš jako zdravo, proteinska kafa će vam dobro doći.

Profimedia

Paloma Kvintane kaže da će proteinska kafa dobro doći i adolescentima koji žive na brzoj hrani. Ili im se može napraviti čokoladno mleko što će biti daleko zdravije nego da pojedu dva kolača.

I ono što će se mnogima svideti: pijući redovno ovakvu kafu, izgubiće kilograme. Kako proteini smanjuju glad, dužećete biti siti i time možda smanjite broj kalorija koje ćete kasnije uneti tokom dana.

Posebno je značajna ukoliko tome dodate i fizičku aktivnost. Kafa je bogata kofeinom, prirodnim stimulansom koji može poboljšati kontrakcije mišića i otpornost na umor kada je konzumirate jedan sat pre vežbanja. Isto tako, proteinski prah pruža vašim mišićima hranu potrebnu za oporavak nakon vežbanja.

Najveću prednost imaće oni koji preskaču doručak jer će na taj način zadovoljitie dnevne potrebe za proteinima. Uz to će možda i smršati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: gloria.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike