Zašto je ovo selo imalo samo jedan razvod u 300 godina? Srednjovekovni recept za dug brak

13.02.2023

16:34

0

Autor: A.G.

Meštani slede tradiciju poznatu kao „bračni zatvor“

Zašto je ovo selo imalo samo jedan razvod u 300 godina? Srednjovekovni recept za dug brak
U ovom selu ne znaju za razvod - Copyright Profimedia

Biertan, prelepo selo u čuvenoj rumunskoj regiji Transilvaniji, imalo je svoj lek za razvod - „Bračni zatvor“ u kome su parovi čiji brakovi više nisu funkcionisali bili zaključani nedeljama kako bi rešili svoje probleme.

Iako zvuči kao noćna mora, rešenje je bilo prilično efikasno jer se samo jedan par razveo u 300 godina.

Lokalni episkop je bio taj koji bi zaključao ljude u mali zatvor, gde bi proveli šest nedelja radeći na tome da ožive svoj brak. Dok su bili tamo, trebalo je da dele sve, od jednog jastuka i tanjira, do usamljenog stola.

Profimedia
 

iako je razvod bio dozvoljen pod određenim okolnostima kao što je preljuba, bilo je poželjno da parovi pokušaju da spasu svoju zajednicu. Tako bi par koji je tražio razvod dobrovoljno posetio biskupa, koji bi ih poslao u bračni zatvor da vidi da li se njihove razlike mogu pomiriti pre nego što se raziđu“, navodi se u priči Bi-Bi-Sija.

Profimedia
 

Ako je par ipak odlučio da se razvede nakon dugih nedelja provedenih u zatvoru, muž je bivšoj ženi morao da isplati polovinu svoje zarade. U društvu u kojem su muškarci igrali ulogu hranitelja porodice, ovo je trebalo da osigura da žene i deca pogođeni razvodom budu zaštićeni. Međutim, ako bi se čovek ponovo oženio i ponovo razveo, druga žena ne bi dobila ništa.

U svakom slučaju, „bračni zatvor” je bio toliko uspešan, da se za tri veka, koliko je bio u upotrebi, desio samo jedan razvod braka.

Profimedia
 

Izbegavanje razvoda - praktičan izbor?

Spekulisalo se da su parovi u „bračnom zatvoru” iz praktičnih razloga odlučivali da se na kraju ne razvode. Biti u zatvoru na šest nedelja značilo je da je izgubljeno vreme koje bi moglo da se iskoristi za čuvanje useva, što bi moglo da dovede do nestašice hrane za narednu godinu.

Tako je vršen pritisak na parove da se što pre pomire, kako bi izašli iz zatvora i vratili se na posao. Ako par uspe da postigne kompromis, mogli bi da budu pušteni posle dve nedelje.

„Bračni zatvor“ Biertan danas više ne funkcioniše, pretvoren je u muzej.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike