Ovo su najopasnije plaže na svetu: Srećom nisu u našoj okolini

10.02.2023

10:30

0

Autor: M. J.

Na nekim plažama je prosek 9 ujeda ajkula godišnje

Ovo su najopasnije plaže na svetu: Srećom nisu u našoj okolini
Plaža - Copyright Profimedia

Danas se plaže redovno prikazuju na slikama kao idilična mesta kokosovih palmi, belog peska, lepih devojaka u bikiniju, zmajeva koji se dižu u vazduh i surfera koji jašu savršene talase, a ne opasna mesta koja treba izbegavati.

Milioni ljudi širom sveta uživaju na plažama tokom njihovog odmora i za svakodnevne rekreativne mogućnosti, uključujući surfovanje, plivanje, pecanje, sunčanje, sakupljanje školjki, trčanje.

Ali plaže imaju i drugu stranu - onu koja može biti i zlokobna i potpuno opasna, a na ovim plažama ako se nađete votite računa.

Profimedia
 

Nju Smirna Bič, Florida, SAD

Na samom vrhu liste za napade ajkula je Nju Smirna Bič, koja se nalazi u okrugu Volusija, Florida, SAD. Nova Smirna je popularna plaža pod državnom upravom sa dosta parkinga. Ima veliki broj surfera i plivača na okeanima tokom cele godine, sa prosečno 9 ujeda ajkula godišnje.

Profimedia
 

Plaža Boa Viagem, Brazil

Boa Viagem je veoma popularna plaža u centru Resifea, grada od dva miliona ljudi. Mnogi od njih prihvataju kulturu na plaži i učestvuju u mnogim aktivnostima tokom cele godine, kao što su surfovanje i plivanje. U poslednjih 20 godina na ovoj plaži zabeleženo je preko 50 napada ajkula, od kojih su mnogi bili fatalni. Kao rezultat toga na plaži je zabranjeno surfovanje i plivanje u vodi većoj od jednog metra.

Profimedia
 

Sandi Beach, Oahu Havaji, SAD

Peščana plaža, na jugoistočnoj obali Kaivi ostrva Oahu, poznata je meštanima kao „plaža slomljenog vrata“ zbog snažnih talasa koji probijaju obalu i velikog broja povreda meštana od velikih talasa. Peščana plaža dobija skoro konstantne okeanske talase od severoistočnih velikih, kratkotrajnih talasa koji se razbijaju u šuplje, moćne cevi na strmoj, peščanoj plaži.

Sandis je poznata po odličnim uslovima za surfovanje i ima posetioce tokom cele godine. Međutim snažni talasi bacaju surfere na plitki peščani sprud u nezgodnim položajima, čak i iskusne bodisurfere, što dovodi do mnogih teških povreda.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike