Da li ste znali da nije svaka kiša stvorena od vode?

07.02.2023

14:14

0

Autor: A.G.

Na suvim, vrućim mestima, kiša ponekad ispari pre nego što udari u zemlju

Da li ste znali da nije svaka kiša stvorena od vode?
Zašto volimo miris kiše - Copyright Pexels

Da li ste znali da kiša pada i na drugim planetama, ali izgleda malo drugačije. Saturn ima kišu dijamanata, a Venera kišu sumporne kiseline.

Najmanje kišno mesto na zemlji nije u pustinji

Možda je prekriven ledom, ali na Antarktiku pada samo 16,5 cm kiše ili snega godišnje, što ga čini kontinentom sa najnižom godišnjom količinom padavina. Na drugom kraju spektra, Ljoro, Kolumbija, apsorbuje više od 1270 cm padavina godišnje. Severna Amerika je relativno suva u poređenju sa 650 cm kiše godišnje.

Unsplash
 

Kiša ne kvasi uvek zemlju

Na suvim, vrućim mestima, kiša ponekad ispari pre nego što udari u zemlju. Ekolog Edvard Ebi opisuje „fantomsku kišu“ na ovaj način: „Vidite kišne zavese kako vise na nebu dok živa bića venu dole zbog nedostatka vode.

Unsplash
 

Nisu sve kapi kiše stvorene od vode

Na Veneri i još nekim planetama, kiša je napravljena od sumporne kiseline ili metana. Još čudnije, na planeti udaljenoj 5.000 svetlosnih godina, naučnici su pronašli kapi kiše napravljene od gvožđa, a ne od vode.

Unsplash
 

Oblik i boja oblaka mogu vam pomoći da predvidite kišu

Uopšteno govoreći, ako vidite kumulonimbus, visok, naduven oblak koji izgleda ravno na vrhu ili nimbostratus, ravni niski sivi oblak, možete biti prilično sigurni da će kiša padati u naredna 24 sata.

Foto: Pixabay
 

Postoji razlog zašto volite miris kiše

Voda ne miriše ni na šta, pa zašto kiša proizvodi prijatnu aromu nakon što padne? Pa, to je zbog molekula, zvanog geosmin, koji stvaraju bakterije koje žive u zemljištu. Kiša kada pada stvara vazdušne džepove, koji sadrže male količine geosmina. Kiša zarobljava, a zatim oslobađa ove vazdušne džepove, raspršujući geosmin u vazduh, gde je slobodan da putuje do ljudskih čula. Miris kiše čak ima i ime: "Petrihor."

Foto: Pixabay
 

Nije u obliku "kapi"

Oznaka „kap kiše“ je zapravo pogrešna, jer su naučnici zaključili da kiša uopšte nije u obliku suze. Kada se molekuli vode kondenzuju i vežu zajedno u atmosferi pre pada, formiraju manje-više sferni oblik. Dok padaju, nailaze na pritisak vazduha, spljoštavajući dno kapi, tako da na kraju poprimaju oblik lepinje.

Pixabay/ThorstenF
 

Trčanje bi trebalo da vam pomogne da manje pokisnete

Da li vas je ikada uhvatila kišna oluja i zapitali ste se da li bi vas trčanje najbrže što možete da izađete sa kiše učinilo manje mokrim? Naučnici sugerišu da što brže trčite da pobegnete od kiše, to ćete biti suvlji, uprkos dodatnim kišnim kapima na koje možete da naiđete.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Kiša je novac

U afričkoj državi Bocvana, valuta je bocvanska pula. Reč „pula“ znači „kiša“, a njena upotreba kao naziva primarne valute pokazuje koliko je kiša retka i dragocena u ovoj podsaharskoj zemlji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike