Ove činjenice niste znali o Švajcarskoj

30.01.2023

14:10

0

Autor: M. J.

Zemlja puna iznenađenja, sa ukusnim sirevima, slikovitim putovanjima vozom, pejzažima koji oduzimaju dah

Ove činjenice niste znali o Švajcarskoj
Švajcarska - Copyright Profimedia

Ukusne čokolade, čist vazduh i zadivljujuća jezera i još mnogo toga.To je zemlja u kojoj se lako možete isključiti iz haotičnog sveta. Ukratko, u Švajcarskoj možete pronaći sve što vam je potrebno da provedete opuštajući i avanturistički odmor.

Profimedia
 

Za švajcarska jezera se kaže da su najbolja jezera za kupanje. Ženevsko jezero je najveće jezero u Švajcarskoj.Ipak, ovo jezero ne pripada u potpunosti Švajcarskoj jer se više od 40% nalazi u Francuskoj, gde je poznato kao Lac Leman. Umesto toga, Neušatelsko jezero) je najveće jezero koje je u potpunosti unutar zemlje. Voda u ovim jezerima je toliko čista i sveža da je možete piti.

Profimedia
 

Švajcarska je jedan od najvećih proizvođača i potrošača čokolade na svetu

Zemlja je zapravo domovina najbolje čokolade na svetu. Nije iznenađujuće što je poznata širom sveta po svojim visokokvalitetnim brendovima čokolade.Svaka osoba u zemlji svake godine pojede skoro 10,5 kg čokolade.

 

Foto: Pixabay
 

 

 

U Švajcarskoj možete pronaći i čokoladni voz koji saobraća između fabrike čokolade u Broku i Montreu.

Cirih/Foto: Pixabay
 

Švajcarska nema glavni grad Možda zvuči suludo, ali istina je da u Švajcarskoj nema zvaničnog glavnog grada.

Većina ljudi veruje da je Bern glavni grad Švajcarske, ali nije. Iako se savezna vlada nalazi u Bernu, grad nema savezni status. Svi ti gradovi su toliko važni, iz ovog ili onog razloga, ali nijedan od njih nema ovlašćenje da sebe proglasi za prestonicu.


Najduži tunel na svetu je švajcarski Gotardski bazni tunel

Švajcarski tunel Gotard je svetski železnički i saobraćajni tunel. Dužina je 57,9 km. Glavna svrha ovog tunela je da poveća lokalni transportni kapacitet preko alpske barijere. Izgradnja je trajala 17 godina.

Profimedia
 

Švajcarska je jedna od najboljih zemalja u kojoj možete biti sigurni tokom nuklearnog rata

Zemlja koja je dobro pripremljena, sa dovoljno skloništa za bombe da ugosti sve stanovnike Švajcarske. Vlada čak zahteva da svako ima pristup jednom od ovih oklopnih skloništa iz svog stana ili stana u blizini. Švajcarske vojne snage čak obezbeđuju i potpuno opremljene artiljerijske bunkere, iako su skriveni i prerušeni u prelepe kuće usred sela.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike