Nepristojno! Stvari koje nikada ne bi trebalo da radite u drugim zemljama

24.01.2023

13:32

0

Autor: A.G.

Ako želite da znate kako da iznervirate ljude sa raznih krajeva sveta, na pravom ste mestu

Nepristojno! Stvari koje nikada ne bi trebalo da radite u drugim zemljama
Pravila ponašanja u svetu - Copyright Profimedia

Ulazak u novu zemlju može biti uzbudljiv, posebno ako se kultura, zemlja i ljudi toliko razlikuju od vaše matične. Ali se baš zbog toga mogu desiti greške i slučajni propusti zbog kojih se niko neće osećati prijatno.

Zato, uvek:

...recite zdravo u Francuskoj. „Bonjour madame, monsieur“ bi trebalo da budu prve reči koje izgovorite, inače suptilno pokazujete da osećate da je osoba ispod vas.

Profimedia
 

Kanađani ne mogu da podnesu kada ih neko nazove Amerikancima. Ukoliko napravite i slučajnu grešku, zauvek ste precrtani.

Švajcarci su veoma organizovani, žive po satu i imaju tendenciju da upravljaju svim onim što ih okružuje. Ako želite da ih iznervirate pokucajte na vrata bez prethodne najave. Ne zovite i ne šaljite poruke u kojima kažete da dolazite – samo se pojavite na njihovom pragu. A ako im ipak saopštite da dolazite, zakasnite. Malo stvari iritira Švajcarce više od kašnjenja.

Pexels
 

Ne smejte se strancima u Rusiji. Rusi vide osmeh kao intiman gest, koji ukazuje na istinski afinitet prema drugoj osobi. Ako se nasmejete strancu, mogli bi vas smatrati neiskrenim.

Unsplash
 

Ne sedite na zadnjem sedištu taksija u Irskoj. Zapravo, postoji nekoliko zemalja – Irska, Australija, Novi Zeland i Škotska – u kojima se to kosi sa pravilima lepog ponašanja.

Profimedia
 

Portugalci su veoma zaštitnički nastrojeni prema svojim fudbalskim  timovima, a posebno prema svojoj reprezentaciji. Zato, dobro zapamtite, nikada, ali nikada ne govorite ništa loše o reprezentaciji ili čak bilo kom portugalskom timu ako ozbiljno cenite svoje vreme u Portugalu!

Svaki negativni komentar će izazvati argumente koje nećete pobediti bez obzira na neverovatne argumente koje ste izneli. Nemojte se ni šaliti s tim, samo govorite pozitivne stvari i hvalite njihove fudbalske timove.

FK TSC
 

Nemojte pojesti baš sve iz tanjira u Kini. To pokazuje da vaš domaćin nije obezbedio dovoljno hrane. Uz malo ostavljanja, dobro je podrignuti nakon jela, kao kompliment kuvaru.

Unsplash
 

Ne pričajte sa rukama u džepovima u Nemačkoj. Smatra se nepristojnim. Takođe je uobičajeno da ruke držite na stolu dok jedete, a ne da ih odmarate u krilu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike