U ovoj zemlji morate otvoriti vrata svog doma svakome kome je hitno potreban toalet

22.01.2023

10:06

0

Autor: A.G.

Škotska je poznata po nekim bizarnim zakonima za koje možda niste ni znali da postoje

U ovoj zemlji morate otvoriti vrata svog doma svakome kome je hitno potreban toalet
Čudni zakoni - Copyright Pixabay

Neki od najčudnijih zakona Škotske datiraju sve do srednjeg veka sa mnoštvom bizarnih i neobičnih propisa koji su i danas na snazi.

Dozvolite strancu da koristi vaš toalet

Prema drevnom škotskom zakonu, ako vam stranac pokuca na vrata i zatraži da se posluži vašim toaletom, zakonski ste dužni da mu dozvolite. Ovo pravilo potiče od proširenja starog običajnog prava u Škotskoj, koje zahteva da se gostoprimstvo pokaže svim gostima.

Iako ovaj zakon nikada nije zvanično razmatran ili odobren od strane škotskog parlamenta, on je još uvek primenjiv u celoj zemlji.

Pexels
 

Bez pevanja u vozu

Vrlo je verovatno da je većina nas bila u prilici da čuje ili učestvuje u kolektivom prevanju u dugom putovanju vozom. Ali, da li ste znali da je to u ovoj zemlji protiv zakona, osim ako niste dobili pismenu dozvolu od konduktera? Pevanje ili skandiranje u vagonu je zabranjeno, prema propisima Nacionalne železnice.

Profimedia
 

Nema poker žetona u blizini biblioteke

Prema Zakonu o bibliotekama iz 1898, kockanje je nezakonit čin u biblioteci – zbog toga što je bio istaknut u prošlosti. Isto slovo zakona uključuje zabranu nepristojnog ili uvredljivog jezika i nosi kaznu do 40 šilinga. Nemamo pojma šta bi to bilo u današnjem novcu, ali bolje je biti siguran.

Krave i alkohol ne idu zajedno

U Škotskoj se svi zakoni vezani za alkohol shvataju vrlo ozbiljno, uključujući i onaj da pijana osoba ne može biti u blizini krave.

Profimedia
 

Prema Zakonu o licenciranju iz 1872. godine, u Škotskoj je prekršaj biti pijan dok brinete o kravi, konju, kočiji ili parnoj mašini – ili dok imate kod sebe napunjeno vatreno oružje.

Primera radi, ako „zaglavite“ u pabu i potom pod dejstvom alkohola povedete stado krava, možete platiti kaznu od 200 funti ili da budete u zatvoru čak do 51 nedelju.

Goli manekeni

Prema škotskom zakonu, zabranjeno je da dečak mlađi od deset godina vidi golu manekenku.

Profimedia
 

Nejasno je, međutim, ko bi bio odgovoran ako se to dogodi – roditelji, prodavnica, dečak?

Naravno, niko nikada nije optužen za ovo krivično delo

Pecanje nedeljom

Nedelja je dan za odmor, a u nekim religioznijim delovima Škotske mnoge aktivnosti su bile zabranjene poslednjeg dana u nedelji.

Pixabay
 

Koliko god zvučalo čudno, i danas je nezakonito ići u lov u nedelju u Škotskoj.  Tradicionalno, ovo pravilo je uključivalo sav ribolov, ali je potvrđeno Zakonom o pecanju lososa iz 1862.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike