Što viša kapa, viši i rang! Pravi razlog zašto šefovi kuhinja nose visoke bele šešire na glavi?

18.01.2023

13:06

0

Autor: A.G.

Nekada je najviša kapa u kuhinji obično pripadala glavnom kuvaru

Što viša kapa, viši i rang! Pravi razlog zašto šefovi kuhinja nose visoke bele šešire na glavi?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kapa koju kuvar nosi govori mnogo o njihovom stilu i ličnosti, ali takođe može pokazati njegov nivo iskustva i stručnosti.

Prvobitno se kuvarski šešir ili Tokue nije nosio samo da bi sprečio da kosa upadne u hranu, već i da bi upotpunio ceo izgled kuvara. Ova tradicija je započela u Francuskoj početkom 1800-ih kada je poznati kuvar Marie-Antoine Careme odlučio da kuvari treba da imaju uniformu, a deo te uniforme kuvara bio je tokue (šefski šešir). Odabrao je belu kao boju čistoće.

Profimedia
 

Navodno je još Henri VIII. posebno mrzeo nedostatak higijene u kuhinji. Prema jednoj od priča zahtevao je da se odrubi glava kuvaru nakon što je u tanjiru našao dlaku. Nakon tog incidenta svi kuvari su morali nositi kapu na glavi kako ne bi ostali bez nje.

Profimedia
 

Veličina kape označavala je hijerarhiju kuvara u kuhinji, što je šešir viši, to je kuvar bio važniji. A nabori nisu bili samo zanimljiv detalj, već je broj nabora beležio koliko je recepata kuvar savladao – 100 nabora, 100 recepata.

Nošenje šešira je takođe trebalo da stvori osećaj jedinstva u kuhinji.

Profimedia
 

Da li su visina i broj nabora i dalje važni?

Danas je kuvarska kapa standardizovana. Mnogi kuvarski šeširi još uvek sadrže nabore, ali njihov broj više ne otkriva niz veština ili bilo šta posebno, više postoje kao oda tradiciji.

Originalni stil kuvarskog šešira danas je obično rezervisan za veoma iskusne kuvare i najčešće se viđa u finim restoranima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike