Opustelo Deda Mrazovo selo

22.12.2020

16:30 >> 14:40

0

Ako ne možete da ga lično vidite, možete da pričate sa njim po ceni od 79 evra

Opustelo Deda Mrazovo selo
Copyright Profimedia

Na severu Finske, u ovo doba godine u Rovanijemiju u Laponiji je puno turista koji dolaze u posetu Deda Mrazu, jer se ovde zvanično nalazi njegova prestonica. Zbog specifičnih okolnosti koje su nas pratile ove godine, mnogi su odustali od bilo kakvog putovanja, pa je i Deda Mrazova zemlja prazna, sa tek ponekim turistom.

Profimedia

Specijalano za AFP, Deda Mraz je dao izjavu, sedeći iza pregrade od pleksiglasa:

– Bila je ovo drugačija i teška godina. Ljudi me ove godine najviše mole za sreću, zdravlje i onda još malo sreće, iako deca i dalje žele igračke i igrice.

Profimedia

Ali biznis ne sme da stane, pa se sa Deda Mrazom može ugovoriti razgovor na daljinu po ceni od 79 evra za pet minuta. Za sve ostale, šta se dešava u Deda Mrazovom selu svakog trenutka možete gledati preko YouTube kanala.

Pročitajte i ovo:
Deda Mrazova prestonica

Rovanijemi se nalazi na desetak kilometara južno od Arktičkog kruga. Deda Mraz je baš tu odlučio da napravi svoju kancelariju 1985. godine. Zvanično, titulu Deda Mrazovog grada je dobio 2010. godine. Zahvaljujući tome, samo prošle godine ovo mesto, gde je prilično hladno, posetilo je rekordnih 2,9 miliona turista, najviše iz Evrope i Azije. Ove godine zabeleženo je samo pola miliona poseta, i to uglavnom u prvom tromesečju ove godine.

Od Helsinkija, glavnog grada Finske, do Deda Mrazovog grada, dva puta dnevno saobraća voz poznat pod nazivom  „Deda Mrazov ekspres“. Naročito je popularan noćni polazak, jer se možete zavući u kabinu za spavanje sa dva kreveta i kroz prozor gledati snežne predele Laponije.

Putovanje od 885 kilometara traje od osam do 10 sati, u zavisnosti od stajanja. U voz ulazite uveče, kada je uveliko mrak, a probudiće vas izlazak sunca pod snegom.

Profimedia

Osam kilometara severno od Rovanijemija naći ćete glavnu poštu, koja pisma isporučuje direktno Deda Mrazu, a gospođa Mrazica peče tradicionalne medenjake i priča priče o Laponiji i tome kako se Dedica i njegovi veseli vilenjaci pripremaju za Božić i Novu godinu.

Ovde se možete fotografisati i dobiti potvrdu da ste prešli Arktički krug, označen geografskom širinom 66 ° 33’45,9″ severno od Ekvatora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike