Kako se grob jednog čoveka pretvorio u simbol plodnosti i zašto ga svake godine posećuje na hiljade žena

18.12.2022

15:04

0

Autor: 24sedam

Veruje se da će žene koje posete grob Viktora Noara, stave mu cvet u šešir i poljube mu usne, za godinu dana naći muža

Kako se grob jednog čoveka pretvorio u simbol plodnosti i zašto ga svake godine posećuje na hiljade žena
Grob koji je stekao kultni status - Copyright Profimedia

Groblje Per-Lašez nalazi se u Parizu i predstavlja pravi muzej na otvorenom. Ovo mesto godišnje poseti preko tri miliona ljudi. Neke od najpoznatijih istorijskih ličnosti ovde su našle svoj konačni mir. Balzak, Šopen, Molier, Džim Morison, Edit Pjaf, Prust, Oskar Vajld samo su neka od imena.

Samo groblje čini veliki broj neobičnih spomenika pa je mesto postalo atraktivno za romantične šetnje.

Ipak, jedan spomenik se izdvojio od drugih. Priča koja ga prati je krajnje neobična. U pitanju je francuski novinar iz 19. veka Viktor Noar koji je stradao od ruke princa Pjera Bonaparte, rođaka cara Napoleona  tokom Pariske komune.

Profimedia
 

Njegov grob je urađen tako da predstavlja njegov položaj u trenutku stradanja. Zahvaljujući najboljim namerama vajara, koji je uložio svo svoje umeće da nastadalog prikaže što verodostojnije, ovaj spomenik je postao simbol plodnosti.

To je dovelo do toga, da danas na hiljade žena obilaze ovaj spomenik i dodiruju njegove delove, jer veruju da će im to doneti sreću u ljubavi i plodnost. Od velikog broja dodirivanja, sa ovog spomenika je na mnogim mestima skinuta boja.

Tako se veruje da ako želite da nađete ljubavnika, trebalo bi da poljubite Noara u usta, ako želite da zatrudnite, treba da mu protrljate desnu cipelu, a ako želite blizance protrljajte levu – navodno bebe stižu brzo nakon toga, a neudate dame će naći muža u roku od godinu dana.

Profimedia
 

Ovo groblje nije bilo uvek popularno. Ono popularnost doživljava tek pošto su na ovom mestu pokopani neke slavne ličnosti. Danas je ovde sahranjeno više od milion ljudi. Grob Džima Morisona je najposećeniji od svih.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike