Remek-delo arhitekture ili čist promašaj! Zašto je ovaj neboder proglašen jednim od najružnijih na svetu?

27.11.2022

13:32

0

Autor: 24sedam

U tajlandskoj kulturi, slonovi se smatraju svetim životinjama, zbog čega je Elephant Tower toliko popularan među lokalnim stanovništvom

Remek-delo arhitekture ili čist promašaj! Zašto je ovaj neboder proglašen jednim od najružnijih na svetu?
Jedan od najružnijih nebodera na svetu - Copyright Profimedia

Uz sva neverovatna mesta, svete hramove i prepune pijace, Bangkok je poznat i po visokoj zgradi koja podseća na slona. Sastoji se od tri kule koje formiraju oblik slona i mogu se videti sa velike udaljenosti.

Bangkoku ne nedostaje nebodera, štaviše, ima ih na desetine pa su arhitekte Slona htele da predstave posebnu građevinu koja će svima biti prepoznatljiva.

Zgrada Slon se sastoji od tri odvojena uspravna dela od 32 sprata povezanih horizontalnim mostom. Dva dela predstavljaju noge, a treći surlu. Kancelarije firme za upravljanje zgradom oblikuju kljove, dva ogromna kružna prozora su oči. Balkoni simbolizuju uši slona, a rep oblikuje 20 spratova prostorija sa zatamnjenim staklima.

Profimedia
Neboder Slon

Reakcije na novi neboder bile su različite.

CNN je 2011. godine uključio Elephant Tower na svoju listu „20 najikoničnijih nebodera na svetu“.

Architectural Digest ga je u međuvremenu smestio na listu najružnijih nebodera na svetu kritikujući Slona da bez obzira na razigrani dizajn, struktura ipak negativno utiče na integritet tajlandske arhitekture.

Profimedia
Neboder Slon

U tajlandskoj kulturi, slonovi se smatraju svetim životinjama. Oni su simbol poverenja, dugovečnosti i moći monarhije. Takođe, Tajlanđani obožavaju slonove od davnina. Ovo je jedan od razloga zašto je Elephant Tower toliko popularan među lokalnim stanovništvom

U svakom slučaju, Slon je neboder o kome se najviše priča na Tajlandu. I dok neki vide remek-delo dizajnirano dozom humora, drugi smatraju kako je zgrada čist promašaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike