Kuća nastala kao rezultat pobune arhitekte (FOTO)

12.07.2022

09:30

0

Autor: A.G.

Neki od kritičara proglasili su je kičem, ali mnoge je ipak privukla da žive u njenoj blizini

Kuća nastala kao rezultat pobune arhitekte (FOTO)
profimedia-0168961981 - Copyright Profimedia

Koji god arhitektonski stil da vam je omiljeni, velike su šanse da ćete pronaći neke njegove fascinantne primere u živahnom gradu Beču.

Jedan od arhitektonskih vrhunaca svakako je Hundertvaserova kuća, živopisna građevina koja gotovo magično privlači pažnju na sebe.

Zaboravite ravne linije i pravougaonu usklađenost i pogledajte ovo čudo arhitekture.

Profimedia
 

Kuća Stovoda je najposećenije delo moderne arhitekture u Austriji i pravi primer pobune arhitekte.

Austrijski arhitekta Friedensreich Hundertwasser razmišljao je upravo na ovaj način. On se, kao i Gaudi pre njega, pobunio protiv klasične i dosadne arhitekture svojih savremenika. Njegova želja je bila da približi arhitekturu prirodi.

„To je kuća koja ne prati uobičajene standarde, avantura modernog vremena, putovanje u zemlju kreativne arhitekture“, rekao je Hundertvaser.

Profimedia
 

Hundertwasser je od starog kompleksa zgrada stvorio građevinu s 52 stana, 4 poslovna prostora, i čak 19 terasa, od kojih su tri krovne zajedničke terase. Svaki stan je drugačiji i nijedan stan nema isti stil vrata i prozora. Više od 200 stabala i grmlja na balkonima i krovnim terasama čine Hundertvasserhaus zelenom oazom u srcu grada. Nažalost, na ovu kuću fantazije se može gledati samo spolja, ali to ne sprečava posetioce da zgradu posete u bilo koje doba godine i dive se neobičnoj arhitekturi.

Hundertvaser nije uzeo novac za dizajn kuće, rekavši da je vredelo, da se spreči da se nešto ružno podigne na njenom mestu.

Po njegovom shvatanju sveta, ravne linije su bezbožne pa njegova zgrada ima potpuno nepravilne uzorke. Ova zgrada nema dva ista prozora, a kao tačka na i, na vrhu zgrade nalazi se pozlaćena kupola.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike